Evropska unija blokirala pošiljku AstraZenecine vakcine za Australiju

1
135
(Foto: EPA)

Evropska komisija i Italija blokirale su isporuku AstraZenecinog vakcine za Australiju jer taj proizvođač nije ispunio obaveze preuzete ugovorom sklopljenim s Evropskom unijom, objavila su danas dva izvora.

Prema tim izvorima, AstraZeneca je zatražila dozvolu talijanskih vlasti za izvoz 250.000 doza iz tvornice Anagni blizu Rima. Talijanska vlada odbila je dati dozvolu, a Europska komisija u tome ju je podržala, prenosi Index.hr.

Evropska unija prvi je put iskoristila mogućnost zabrane izvoza vakcine protiv covida-19.

Blok je u januaru uspostavio registar za praćenje izvoza vakcine u jeku spora s britansko-švedskim proizvođačem kako bi pratio ispunjava li taj laboratorij svoje ugovorne obaveze prema EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
VILA IDILA – STAN KAO SAN

Taj mehanizam dopušta vlastima pojedine zemlje članice Unije da u konzultaciji s Europskom komisijom blokiraju izvoz prema odredištu izvan Europske unije ako blok vjeruje da proizvođač nije ispunio obveze preuzete prema EU.

AstraZeneca nije još isporučila Europskoj uniji obećane doze te je predviđene isporuke s 80 milijuna srezala na 40 milijuna doza pravdajući to smanjenje teškoćama u proizvodnji.

Sumnjalo se da su vakcine proizvedene u EU prodana zemljama izvan bloka zbog čega je i uspostavljen registar za praćenje izvoza doza. (Ihr)

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here