Evakuisane zgrade pravosudnih institucija u Sarajevu zbog dojave o postavljenim bombama

0
197

Zbog dojave o postavljenim bombama, danas su evakuisane zgrade pravosudnih institucija smještenih u Sarajevu.

Evakuisana je zdraga u kojoj su smješteni Tužilaštvo BiH, Sud BiH i VSTS, te zgrada u kojoj se nalaze Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su nakon prvobitne dojave zaprmiljene uslijedile i dojave o postavljenim bombama i u drugim pravosudnim institucijama.

“Provode se potrebne istražne mjere i radnje a kontradiverzioni pregledi još uvijek su u tijeku. Odmah nakon prijema informacije postupajući tužitelj iz Tužiteljstva BiH, zajedno sa predstavnicima više policijskih i sigurnosnih agencija, koordinira istražne aktivnosti o navedenom događaju. Nakon zaprmiljene dojave o postavljenoj bombi u Tužiteljstvu BiH i kompleksu pravosudnih institucija, evakuirani su svi uposlenici Tužiteljstva BiH, kako bi bilo omogućeno izvršavanje kontradiverzionog i sigurnosnog pregleda kapaciteta”, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Zbog dojave o postavljenoj bombi, suđenja u Sudu BiH su prekinuta i zaposleni su napustili zgradu tog suda.

Sudija Halil Lagumdžija u toku suđenja bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije BiH za zločin nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine, obavijestio je prisutne u sudnici da bez panike napuste prostorije Suda zbog dojave o bombi.

Lagumdžija je to saopštio u 10.10 časova, nakon čega su svi napustili zgradu Suda.

Reporter Vijesti.ba javlja da je zbog dojave o bombi evakuisana i zgrada u kojoj su smješteni Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu. (vijesti.ba)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here