“Evakuacione zone” mogu biti spas za građane u zagađenim sredinama

0
302

Ekološki savez “Eko zeleni” iz Tuzle savjetuje kreiranje “evakuacionih zona” za građane zbog lošeg kvaliteta zraka koji negativno djeluje na zdravlje stanovništva gradskih sredina.

Suština se krije iza činjenice da zdravstveni stručnjaci, ekolozi i nadležne službe za pitanja okoliša preporučuju boravak na planini ili rjeđi izlazak građana iz stanova/kuća na ulice ili korištenje zaštitne maske.

“Naše udruženje često konsultuju građani u vezi s lošim kvalitetom zraka i šta se
može učiniti za poboljšanje kvaliteta zraka u gradovima Tuzla i Živinice, odnosno koje bi mjere trebalo poduzeti u gradskoj zoni i stanovništvu kako bi zaštitili zdravlje građana, posebno onih koji imaju disajne i kardiovaskularne teškoće u ovim zimskim danima. Jedna od naših ekoloških preporuka jeste da se definiše evakuaciona zona kao naprimjer planina konjuh za organizirani redovni dnevni besplatni prijevoz građana autobusima tokom zimskih dana iz navedenih gradova uz podršku nadležnih ministarstava i gradova Tuzle i Živinica”, kažu iz Ekološkog saveza “Eko zeleni”.

Kako se navodi, time bi građani zdravstveno i materijalno najugroženiji, mogli sedmično nekoliko dana izaći van svojih zrakom ugroženih gradskih sredina do planine i tako bi im značajno zaštitili zdravlje.

“Besplatnim prijevozom starih i djece iz zrakom zagađenih gradova bismo pokazali da se brinemo o zdravlju građana i potvrdili bismo savjete stručnjaka i nadležnih za pitanja okoliša”, zaključuju iz saveza.

Svakako, prijedlog ne mora biti ograničen na Tuzlu i Živinice, a ideja posebno ne bi trebala izbjeći glavni grad. Podsjetimo, rezultati monitoringa zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo zahtijevaju zadržavanje epizode “Uzbuna”, koju je Vlada Kantona proglasila prije dva dana. (Klix, foto: TL)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here