Erdogan prijeti novim talasom izbjeglica

0
259

Turska planira da preseli milion izbjeglica na sjever Sirije i postoji mogućnost da će ponovo otvoriti rutu za migrante ka Evropi ukoliko ne dobije adekvatnu međunarodnu pomoć za svoj plan, rekao je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U Turskoj se nalazi oko 3,6 miliona sirijskih izbjeglica i snage ove zemlje kontrolišu sjever Sirije, gdje se već, prema podacima Ankare, vratilo njih 350.000.

Ankara radi na uspostavljanju bezbjednosne zone sa SAD na sjeveroistoku Sirije, gdje, prema Erdoganovim riječima, može biti prebačeno još izbjeglih.

– Naš cilj je da se najmanje milion Sirijaca vrati u bezbjednosnu zonu koju formiramo uz granicu dugu 450 kilometara – istakao je Erdogan u svom govoru u Ankari.

Erdoganovi komentari objavljeni su u vrijeme kada Turska vrši pritisak na Washington za dalje ustupke o dubini i nadzoru planirane “bezbjednosne zone” na sjeveroistoku Sirije. Turski predsjednik je naglasio da Ankara želi formiranje takve bezbjednosne zone da se mogu graditi naselja umjesto šatorskih kampova.

On je od međunarodne zajednice zatražio logističku podršku kako bi mogli graditi stambene jedinice tridesetak kilometara unutar Sirije jer se na taj način mogu obezbjediti humani uslovi života. Erdogan je dodao da će u suprotnom morati da otvore “kapije” jer Ankara više ne može sama da podnosi teret pošto nisu dobili pomoć od međunarodne zajednice, odnosno EU.

EU i Turska sklopili su sporazum u martu 2016. godine prema kojem se Ankara saglasila da će ograničiti priliv migranata u Evropu. a zauzvrat će dobiti više milijardi eura pomoći.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here