Erdogan: Pričate o masakrima, pogledajte Arakan, sjetite se Bosne

0
249

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u da one zemlje koje su razvile ISIS kao projekat, podržavale ga i de facto usmjeravale, danas sebe predstavljaju najvećim ISIS-ovim neprijateljima.

Erdogan je u srijedu govorio na redovnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u turskom parlamentu u Ankari, a u fokusu njegovog obraćanja bila je operacija “Izvor mira” na sjeveru Sirije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naglasio je kako Turska korak po korak napreduje u operaciji “Izvor mira”, te da je turska vojska za osam dana operacije od terorista očistila prostor od 1.220 kvadratnih kilometara.

Komentirajući tvrdnje iz pojedinih zemalja da turska vojska vrši napade na civile na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao: “Turska nikada u svojoj historiji nije izvršila masakr nad civilima, niti bi to ikad učinila.”

Istakao je kako je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona podsjetio na francuske masakre civila u Ruandi i Alžiru, te poručio kako Turska takve stvari nikad nije radila.

“Hoćete li da vidite masakre civila, pogledajte Arakan, pogledajte Bosnu, stanite pred ogledalo”, poručio je Erdogan zapadnim zemljama.

Osvrćući se na borbu protiv terorističke organizacije ISIS rekao je da zemlje koje su ISIS razvile kao projekat, finansijski ga podržale i de facto usmjeravale, danas se predstavljaju kao najveći neprijatelji ISIS-a.

“Međutim, mi vrlo dobro znamo ko u svemu ovome ima kakvu ulogu,” rekao je Erdogan.

Kritikovao je Arapsku ligu zbog navoda koje je uputila u vezi s operacijom koju Turska s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje provodi na sjeveroistoku Sirije.

“Arapska ligo, koliko ste vi primili izbjeglica iz Sirije? Vi ste Siriju izbacili iz organizacije i sada pokušavate provesti neki projekt vraćanja Sirije kako biste napakostili Turskoj“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao i da ako teroristi polože oružje, uklone postavljene mine te se povuku s područja po dubini od 35 kilometara od turske granice, time odmah prestaje provođenje operacije “Izvor mira”.

“Ne borimo se mi protiv niti jednog naroda u Siriji. Mi se uz sirijski narod borimo protiv nasilnika”, rekao je Erdogan. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here