Erdogan: Muslimanski svijet je pao na ispitu Jerusalema

0
500

Erdogan: Muslimanski svijet je pao na ispitu Jerusalema. Ne samo muslimanski svijet, već i cijelo čovječanstvo

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas na mitingu podrške Jerusalemu u Istanbulu, da ako muslimani ne zaštite svoju prvu kiblu, neće moći sa sigurnošću gledati na budućnost svoje posljednje kible, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jerusalem nije samo grad. Jerusalem je simbol, on je ispit, Jerusalem je kibla. Ako ne zaštitimo našu prvu kiblu, nećemo moći sa sigurnošću gledati na budućnost svoje posljednje kible”, poručio je Erdogan u obraćanju okupljenima.

Istakao je kako Ujedinjene nacije (UN) od 1967. godine šute na okupaciju Jerusalema, te su jedino posmatranjem postale saučesnik.

“Ujedinjene nacije od 1967. godine šute na okupaciju Jerusalema. Naspram svih nepravednih, protuzakonitih, nesavjesnih i nemoralnih aktivnosti koje je provodio Izrael, UN je jedino posmatranjem implicitno postao saučesnik. Zašto govorimo da je ‘Svijet veći od petice’ pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN? U svijetu, koji je zarobljen između dvije usne Amerike, ne možete vidjeti ništa drugo osim nasilja. Zbog toga mi poručujemo: Za nasilnike, neka živi pakao”, poručio je Erdogan.

Istakao je da je muslimanski svijet pao na isput po pitanju Jerusalema.

“Muslimanski svijet je pao na ispitu Jerusalema. Ne samo muslimanski svijet, već i cijelo čovječanstvo”, rekao je turski predsjednik, dodajući da je za Tursku Jerusalem isto što i Galipolje.

“Ako se cijeli svijet i muslimani ujedine protiv ove okrutnosti, lobi na koji se Izrael oslanja ne bi bio dovoljan da se održi u životu takva arogancija”, kazao je Erdogan.

Apelovao je i na izraelski narod da poduzme nešto protiv svoje vlasti.

“Pozivamo izraelski narod da se usprotivi katastrofi u koju ga vuče sadašnja vlast”, rekao je Erdogan.

Naglasio je i kako je SAD posljednjom odlukom o premještanju ambasade udario na svetost Jerusalema.

“Izrael od 1947. godine radi ono što želi, a i danas to radi s istom bezobzirnošću. Ne možemo to ignorisati. Evo i posljednjom odlukom SAD-a udareno je na svetost Jerusalema. Al-Aksa je sve više uprljana šemama radikalnih cionista. Džamija u Hebronu je još uvijek okupirana, a mi muslimani ne radimo ništa drugo osim što osuđujemo sve to”, rekao je Erdogan.

Velikom mitingu podrške Palestini u istanbulskoj četvrti Yenikapi pod nazivom “Kletva zulumu, podrška Jerusalemu”, u organizaciji više turskih nevladinih organizacija, prisustvovalo je na hiljade građana.

Okupljenim građanima su se osim predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, obratili i premijer te zemlje Binali Yildirim kao i predsjednik opozicione Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli.

Hiljade Palestinaca okupilo se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti su upotrebom sile i vatrenog oružja pokušale spriječiti proteste koji su nastavljeni i u utorak. Poginula su 62 Palestinca, a ranjeno najmanje 3.000.

U osudama koje stižu iz svijeta je, između ostalog, navedeno da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu Nakbe, odnosno masovnog progona tog naroda.(aa)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here