Ekskluzivno: SDP Tuzlanskog kantona ulazi u vlast!

4
16733

Analiza našeg kolumniste Ekrema Avdića je argumentirano najavila velike šanse da Glavni odbor SDP BiH revidira, odnosno izmijeni svoju odluku o ostajanju u opoziciji kad je riječ o Tuzlanskom kantonu, u potpunosti se pokazala tačnom.

Naime, danas su predsjednik KO SDP Tuzla, Enver Bijedić, sekretar Husein Tokić, sdepeovi načelnici Gradačca, Gračanice, Lukavca i Živinica, imali konstruktivan razgovor sa Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP BiH, tokom kojeg su došli do zaljučka “da SDP TK, kao pobjednik na izborima za Skupštinu kantona, kao organizacija koja je na opštim zborima osvojila 37 posto ukupnog broja glasova SDP, ima pravo i obavezu prema građanima da uđe u razgovore o formiranju vlasti”!

To znači da će Glavni odbor SDP BiH, pred snagom argumenata i pritiskom javnosti, posebno većine članova i simpatizera stranke revidirati, odnosno, djelimično promijeniti odluku da odlazi u opoziciju kad je riječ o Tuzlanskom kantonu. Dakle, u danima pred nama SDP TK, kao pobjednička stranka, imaće niz sastanaka sa strankama koje imaju svoje poslanike u Skupštini Tuzlanskog kantona. Dakako, ponajprije će razgovarati sa SDA i PDA, a potom i drugim strankama.

Prateći retoriku SDP, posebno predsjednika kantonalne partijske organizacije, Envera Bijedića, suština razgovora o formiranju Vlade kantona biće u podudarnosti gledišta oko izlaska iz sveopšte privredne, kulturne i političke krize u BiH, s posebnim akcentom na masovan odlazak iz zemlje mladih ljudi. Ako se oko toga akteri političke scene u najvećem kantonu slože, onda neće biti teško postići stabilnu vladajuću koaliciju.

Današnjim razgovorima načelnika i partijskih rukovodilaca SDP nije prisustvovao gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović. (TL)

Download PDF

4 Komentari

 1. Ovo sada polako, ali sigurno, prelazi u epsku bitku za vlast i spašavanje sopstvene guzice, kako svoje tako i svojih bližnji.
  Pa, dodajte već jednom čekić visokopozicioniranom “E. B.”, da zakuca
  taj posljednji čaval na lijes tuzlanske socijaldemokracije, lijes tuzlanskog SDP-a.
  Rezime:
  Kao što sam nakon ovih izbora rekao: Sve je to isto. U deset deka (dag) gore, deset deka dole. I SDP i SDA i DF i PDA! Četiri nijanse sive. Zbogom, crvena Tuzlo. Ko zna, možda je to i dobro!

 2. Imamovica nema jer nije nasao nista za sebe mislim da bi kantonalni odbor trebao razmisliti o gradskom odboru sdp tuzla jer njime vlsda imamovic vrijeme je da se to govno skloni iz te partije.sad enko ocekuj podvale i poganluk od imamovica a tuzla odavno nije crvena upravo zahvaljujuci ljudima poput imamovica

 3. Znači ništa od hapšenje glavonje zvanog 15 Maj. Dok su tuzlaci branili 15 maja BiH, carinik je poceo sa pljackom. Opet Kuka i motika u tuzlanskoj županiji. Angela, eto nas ……

 4. Uzaludna je borba za vlast, kada se kasnije padne na kadrovskoj politici. To je vazda bio slučaj u SDP-u. Ne znam samo kako i odakle iskopa takve “kadrove” za ministarska i druga postavljenja. Druga boljka tako postavljenih kadrova je dizanje nosa i nedostupnost za ostale članove SDP-a. Prije do njih dospiju “mrski nam protivnici u ideološkom i svakom drugom smislu”. Među razočaranim i sam sam bio više puta. Bojim se da i sada ne padnemo u istu provaliju. Osim toga, mislim da nam je kasno došlo u glavu, jer je SDA već rezervisala partnere. No, možda je i to dio scenarija “Mi bismo htjeli, ali oni neće sada s nama”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here