Ekrem Avdić: Raza Mujanović je u Kuću slavnih uvela i našu državu!

1
1798

Predstavljanje monografije o najvećoj sportašici BiH svih vremena, Razi Mujanović, održat će se u Kristalnoj dvorani hotela „Tuzla“, 29. decembra (18 sati).

Štampanje knjige pod nazivom „Raza – stanovnik Kuće slavnih“ okončano je i tiraž od 1.000 primjeraka monografije, nakon promocije, naći će se u prodaji. Zanimanje za ovo štivo tuzlanskog novinara i publiciste Ekrema Avdića veliko je.

-Knjiga je Razin sportski životopis, ona je svjedočenje o najboljoj košarkašici svijeta svih vremena. Jer, sumnjam da će iko imati 27 godina takmičarskih sezona na klupskom, međunarodnom i reprezentativnom nivou, kao što je imala ona. Igrala je u Evropi, Južnoj Americi i SAD. Ima 15 klupskih titula, četiri Kupa prvakinja Evrope, srebrne medalje s olimpijade, evropskog i svjetskog prvenstva i to kao kadetkinja, juniorka i seniorka. Ima zlatnu medalju sa evropskog prvenstva, zlatnu i s Mediteranskih igara. Ovu monografiju bi trebalo dijeliti našoj djeci, da vide kako se može uspjeti na teškom putu od malih Ratkovića do Kuće slavnih – kaže autor Avdić u razgovoru za naš portal.

Napominje da je Raza Mujanović klasičan primjer kako se društvo odnosi prema ljudima koji nešto znače u svijetu, prema ambasadorima države – sportašima, naučnicima, umjetnicima i drugim uspješnim osobama.

-Osobe poput Raze treba da su u centru pažnje, da mladima budu primjer za ugled, a ne neke pjevaljke, kriminalci, mafijaši. U stvarnosti, „zvijezde“ novina, radija, novina, TV ili portala naši su političari, dakle, ljudi koji su državu odveli u društvo najsiromašnijih na svijetu i koji narod pljačkaju svojim neradom i nesposobnošću. Mi se pretvaramo u društvo tabloidnih vrijednosti.

Monografija je želja i napor, nastavlja Avdić, da pokažemo suprotno – da smo društvo koje ima svoje vrijednosti i pojedince kao svjetske veličine. Ovo je protest protiv gaženja naših veličina poput Raze i po uspjesima njoj sličnih.

-Raza je veličina kojoj moramo dati odgovarajuće mjesto u društvu, posebno u košarci. Međutim, i iz primjera štampanja knjige vidi se kako se društvo odnosi prema velikima. Obratio sam se Gradu Tuzli, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i FBiH, predsjedniku Skupštine TK, predsjedniku i potpredsjedniku FBiH, članu Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću, Ministarstvu civilnih poslova BiH, te velikim državnim kompanijama da bar simbolično pomognu izdavanje monografije. To je složen posao jer je nesrećnim okolnostima skoro cijela foto i pisana dokumentacija Raze Mujanović uništena. Međutim niko, čak ni oni koji su se slikali sa Razom na posebnim prijemima nakon prijema u Kuću slavnih, nisu dali ni marke. Oni „slikači“ su to radili radi sebe, a ne da odaju počast Razi. Jedini čovjek iz sfere politike je Fahrudin Radončić koji je dao iz svog džepa najveću pomoć. Takođe, i Sead Muminović, načelnik Općine Čelić donirao je izradu monografiju – kaže Ekrem Avdić.

Sličan odnos prema velikoj sportašici bio je i tokom same ceremonije prijema u Kuću slavnih u Naismith Areni.

– Uz Tonija Kukoča bio je ministar sporta R Hrvatske, Mirko Novosel, predsjednik HKS, amasadorica u Švicarskoj i mnoštvo novinara. Uz Razu je bila samo njena suigračica i najbolja drugarica Tima Džebo. Nijedan od dužnosnika KS BiH, nijedan član bilo koje vlade, nijedan novinar. To govori o stanju duha i sistemu vrijednosti u BiH, posebno bošnjačkom korpusu – smatra autor monografije.

Kako je za vrijeme agresije na BiH vladala totalna medijska izolacija, tako se dugo nije znalo šta je sve Raza Mujanović postigla i šta je sve učinila za našu zemlju.

– Ona je ne samo u sportskom nego i u kulturološkom i povijesnom smislu BiH afirmirala kao niko do sada. Da budem precizniji, Raza Mujanović je kroz širom otvorena vrata ušla u kuću slavnih, ali je sa sobom u Neismith Arenu uvela i našu državu.

Avdić posebno apostrofira ulogu književnika Abdulaha Sidrana u pripremi monografije o velikoj košarkašici.

– Sidran je jednom prilikom na kafi s Razom i sa mnom rekao da ona zaslužuje ne monografiju već roman. On je mnogo učinio i na reafirmaciji, odnosno, na izvlačenju iz zaborava najveće košarkašice svijeta. Imao sam i lični motiv da napišem ovu knjigu, jer sam rođen u istom selu i što sam uglednog trenera Mihajla Mikija Vukovića odveo u Ratkoviće da dovede Razu u Jedinstvo Aidu. Na neki način, ovim se taj krug zatvara – dodao je Avdić.

Rekao je da moli Boga da promociji prisustvuje i slavni trener Vuković koji se nalazi na rehabilitaciji u Valenciji.

– Njegov bivši, španski klub dao je jednoj dvorani ime „Miki Vuković“. Raza u svojoj zemlji ne može dobiti ni priliku da pomogne košarkaškom sportu. E, to smo mi – zaključio je Ekrem Avdić u razgvoru za TuzlaL!VE.ba. (Razgovarao: Miroslav Petrović, tl)

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here