EK: Nema prepreka za izgradnju Pelješkog mosta

0
671

Evropska komisija zauzela je stav o vodećem otvorenom pitanju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Zaključila je da nema prepreka za izgradnju Pelješkog mosta, te da je Hrvatska uradila sve po procedurama propisanim Pravilom o kohezijskoj politici. Oglašavanje izvršnog tijela Evropske unije uslijedilo je nakon niza reakcija iz Bosne i Hercegovine izazvanih potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation.

Hrvatska ne odustaje od najvećeg insfrastrukturnog projekta za koji je samo EU dala 357 miliona eura. Potpisala je ugovor o gradnji mosta na osnovu argumentacije, dokumenata, pozivajući se na Sporazum o granici Tuđman – Izetbegović iz 1999., uprkos činjenici da nikad nije ratificiran u parlamentima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ne vidi ništa sporno i dimenzije mosta su odgovarajuće: “Jasno je da je Pelješki most na hrvatskoj teritoriji, a što se tiče gabarita, most na Bosforu, ispod kojeg se mora ići na Crno more, visok je 64 metra. Ovaj koji ide prema Neumu imat će 55 – ne vidim koja to vrsta plovila ne može proći ispod mosta”.

Predsjedvajaći Vijeća ministar BIH Denis Zvizdić negoduje i navodi da je potpisivanje Ugovora o izgradnji Pelješkog mosta nekorektan i nesusjedski potez te da je Hrvatska ignorisala napore da bude riješeno pitanje razgraničenja. Iako su bili na istom skupu u Sloveniji, o Pelješkom mostu nije bilo dublje rasprave. O tome će, među ostalim, Plenković i Zvidzdić sljedeći mjesec u Zagrebu.

“To će biti prilika da se u konačnici definiraju modeli koji će ići ka zajedničkom prihvatljivom obostranom rješenju”, kazao je Zvizdić.

To što je za Zvizdića nekorektno, nije za njegovog zamjenika Vjekoslava Bevandu, koji nema ništa protiv izgradnje mosta. Za Bevandu, Zvizdić nije u pravu jer je na Vijeću ministara BiH prošle godine usvojen Izvještaj resornog ministarstva koji kaže da nema formalnih prepreka za gradnju Pelješkog mosta.

Bevandin stranački kolega Dragan Čović ide i korak dalje – čestita Plenkoviću: “Ja sam i čestitao, ali kao predsjednik stranke, gospodinu Plenkoviću da je Hrvatska konačno napravila jedan iskorak koji uveliko pomaže BiH šta god ko o tome govorio jer ćemo mi za dvije ili tri godine imati nesmetan prolazak kroz Neum bez bilo kakvih opterećenja. Za to vrijeme ćemo završiti cestu Stolac – Neum tako da će se Neum potpuno otvoriti”.

I dok Čović iznosi stranačke stavove, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, najavljuje pravnu bitku: “Mi ćemo se dalje obratiti Evropskoj komisiji, koja finansira projekt, i ranije smo se obraćali. Obratit ćemo se hrvatskoj strani i po potrebi i sudovima. Jedan od njih je u Haagu, Međunarodni sud pravde, a drugi je tribunal koji direktno rješava sporove”.

“Ja bih volio da je sve ovo rađeno u atmosferi da se postigne dogovor. Inače, tuk na utuk nije dobar ni sa jedne ni sa druge strane”, ističe Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH.

Jasno je da će se priča o najvećem infrastrukturnom projekatu u Hrvatskoj, ali i glavnog problema sa BiH nastaviti. Ukoliko Hrvatska i počne gradnju mosta, pitanje je hoće li do tad biti jedinstvenog stava u BiH koji bi mogao osigurati sudski proces.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here