Džindić: Sjednica Skupštine dioničara RMU Banovići 15. novembra

0
218

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je da je Vlada Federacije BiH na 197. sjednici donijela odluku o neposrednom sazivanju Skupštine Privrednog društva RMU Banovići d.d. Banovići.

– Da bi hronološki javnosti pojasnili korake moram istaći da Nadzorni odbor privrednog društva RMU Banovići d.d. Banovići, nakon što je odgođena Skupština društva zakazana za 21. oktobar ove godine zbog nedolaska predsjednika i članova Odbora za glasanje i njihovih zamjenika imenovanih odlukom Nadzornog odbora o sazivanju 10. vanredne skupštine društva, održao je 95. sjednicu Nadzornog odbora 21. oktobra ove godine i donio odluku o odgađanju skupštine i ponovnom zakazivanju 10. vanredne skupštine za 27. novembar ove godine, izjavio je Džindić za Fenu.
Ponovljena skupština

Dodao je da je obavještenje objavljeno u dnevnim novinama 25. oktobra ove godine.

– Imajući u vidu aktivnosti Nadzornog odbora poduzete kod zakazivanja i održavanja 10. vanredne skupštine društva, nesporno je da je Nadzorni odbor postupio suprotno odredbi člana 233. Zakona o privrednim društvima tako što je obavještenje o ponovnom sazivanju skupštine društva objavljeno u dnevnim novinama nakon isteka propisanog roka, navodi Džindić.

Pored navedenog, kako je dodao, Nadzorni odbor društva zakazao je ponovljenu 10. skupštinu društva za 27. novembar ove godine, što je u skladu sa Zakonom o privrednim društvima neprimjereno dug rok, više od mjesec dana, za održavanja sjednice skupštine društva koja je ponovljena i na kojoj su samo dvije tačke dnevnog reda – razrješenje Nadzornog odbora kojem je istekao mandat 30. septembra ove godine i imenovanje članova Nadzornog odbora za koji su blagovremeno dostavljeni prijedlozi kandidata od ovlaštenih dioničara.

– Navedeno postupanje Nadzornog odbora onemogućava dioničare privrednog društva RMU Banovići d.d. Banovići da koriste svoje pravo koje im pripada, a što uključuje pravo na zaštitu prava vlasništva, pravovremeno i redovno dobivanje informacija o društvu, učešće u radu skupštine, izbor i imenovanje članova nadzornog odbora, kao i druga prava u skladu sa zakonom i drugim propisima, a što je propisano i članom 5. Pravilnika o upravljanju dioničkim društvima. Nadalje, članom 258 Zakona o privrednim društvima propisano je da su predsjednik i članovi nadzornog odbora dužni svoje obaveze i odgovornosti izvršavati u skladu sa interesima dioničara i dioničkog društva. A interes dioničkog društva jeste da posluje u skladu sa zakonom, te da ima nadzorni odbor koji će izvršavati propisane nadležnosti, pojasnio je Džindić.

Budući da se skupština društva zakazuje kada je to određeno zakonom, što u ovom slučaju nije ispoštovano, Vlada Federacije BiH kao ovlašteni dioničar uime Federacije BiH može ocijeniti da je u najboljem interesu društva i njegovih dioničara da se radi osiguranja kontinuiranog i neometanog poslovanja ovog privrednog društva Skupština zakaže u kraćem roku, odnosno 15. novembra ove godine.
Radna tijela

– Imajući u vidu razlog zbog kojeg se nije mogla održati 10. vanredna skupština društva zakazana za 21. oktobar ove godine nedolaskom Odbora za glasanje, potrebno je da se predmetnom odlukom imenuju i radna tijela sastavljena od lica izvan RMU Banovići d.d. Banovići, što zakon dopušta, naglasio je Džindić.

Tako će 10. vanredna Skupština dioničara Privrednog društva RMU „Banovići d.d. Banovići biti održana 15. novembra u Sarajevu, u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

– Moram istaći da na današnji dan nadležnosti Nadzornog odbora RMU Banovići d.d. Banovići prestaju da važe, tako da u narednom periodu do imenovanja novog Nadzornog odbora za sve potencijalne nepravilnosti odnosno materijalnu i svaku drugu štetu krivično će biti odgovorno tijelo Nadzornog odbora zbog neprovođenja pravilne procedure organizovanja Skupštine društva, kazao je Džindić ze Fenu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here