‘Dženanove povrede ne mogu biti posljedica saobraćajne nesreće’

0
173

U nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću predstavljeno je vještačenje iz Banje Luke kojim je utvrđeno da Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, što, prema optužnici, tvrdi Tužilaštvo KS-a. Iz ove pravosudne institucije odbacuju ovo vještačenje, te traže novo. Porodica Memić je zadovoljna. Ističu da su ovim potvrđeni njihovi raniji navodi da je Dženan ubijen.

“Ovdje smo utvrdili da je nekih 80% vjerovatnoća da se saobraćajna nesreća nije dogodila ili se bar nije dogodila na opisani način, što nam je bio zadatak od suda”, kaže vještak Aleksandar Jefić, magistar saobraćaja.

Ovo je, između ostalog, prezentovano u nastavku suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću koje, upravo Tužilaštvo KS-a tereti da su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić. Navedeno vještačenje pobilo je i druge navode iz optužnice pa i da je uopće došlo do kontakta Dženana s kombijem koji su vozili Seferovići.

“Isključujem mogućnost da je pri simuliranoj brzini od 47 km/h, odnosno od 50-ak km/h udarac glave mogao izazvati to oštećenje”, ističe Slaviša Stojnić, vještak mašinske struke.

Jefić dodaje da se tragovi na odjeći ne poklapaju s tragovima na licu mjesta: “Razlog je što ne postoje tragovi na podlozi koji su fiksirani te samim tim možemo smatrati odnosno dovesti u sumnju da su tragovi na odjeći na tom licu mjesta odnosno da su nastali na mjestu gdje su zatečeni”.

“To definitivno nije saobraćajna nesreća. Taj dečko je izgubio život, da tako kažem, da ne kažem da je ubijen. To će biti predmet daljnje istrage Tužilaštva, ali se sigurno desilo mnogo mnogo gora i ružnija stvar nego što tvrdi Tužilaštvo”, tvrdi Rusmir Karkin, branilac Ljube i Bekrije Seferovića.

Postupajući tužilac Sead Kreštalica odbacio je ovo vještačenje te traži da se uradi novo, i to eksperti izvan naše zemlje. Dok u Tužilaštvu ostaju pri navodima da je Dženan memić stradao u saobraćajnoj nesreći, njegova porodica zadovoljna je vještačenjem te ponavlja da je on ubijen.

“Danas podnosim zahtjev o razrješenju Ševala Kovačevića jer je izmislio saobraćajnu nesreću. Saobraćajna nesreća se nije desila, on je to izmislio. Podnosim prijavu, on ne može biti vještak”, poručuje Muriz Memić, otac Dženana Memića.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, podsjeća da je teret dokazivanja na Tužilaštvu KS-a, te se postavlja se pitanje je li ono bilo u stanju dokatzati da se desila saobraćajna nezgoda.

Inače, vještačenja su uslijedila nakon što je Vrhovni sud FBiH poništio prvostepenu kojom su Seferovići oslobođeni krivice. Suđenje će biti nastavljeno u petak, 13. decembra, kada bi trebalo biti prezentovano vještačenje medicinske struke koje, također, treba da uradi institut Zenit iz Banje Luke.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here