Državna vlast: Novi saziv Vijeća ministara BiH

0
224

Nakon današnjeg dana poznata su skoro sva imena ministara za novi saziv Vijeća ministara BiH.

Na čelu Vijeća ministara biće SNSD-ov Zoran Tegeltija, dok će njegov stranački kolega Staša Košarac biti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Vojin Mitrović predložen je za ministra transporta i komunikacija, dok je DNS predložio dva imena za ministra za ljudska prava i izbjeglice – Draška Aćimovića i Mlađena Božovića.

Iz HDZ-a dostavljena su imena Vjekoslava Bevande za ministra finansija i trezora, Јosipa Grubeše za ministra pravde i Ankice Gudeljević za ministrice civilnih poslova BiH.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić biće ministar sigurnosti BiH, Bisera Turković (SDA) ministrica vanjskih poslova, a Sifet Podžić iz DF-a ministar odbrane.

Tegeltija okončao konsultacije

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da je okončao konsultacije sa svim političkim partijama oko imena kandidata za ministre i zamjenike ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH.

– Od 6. decembra ja sam započeo konsultacije sa svim političkim partijama, konsultacije su završene. Predstavnici iz reda hrvatskog i srpskog naroda dostavili su svoje prijedloge i za ministre i za zamjenike ministara. Svi ti prijedlozi upućeni su na provjeru CIK-u i SIPA-i. Jučer je upućeno 11 prijedloga – šest iz reda hrvatskog, pet iz reda srpskog naroda. CIK-ove provjere prošlo je svih tih 11 kandidata – kazao je novinarima Tegeltija.

Do kraja današnjeg dana, eventualno sutra, Tegeltija očekuje da za tih 11 kandidata provjere završi i SIPA i potvrdi da oni ispunjavaju uslove, prenose Vijesti.ba.

– U ponedjeljak ćemo imati, iako već znamo, i imena kandidata iz reda bošnjačkog naroda. Upućujemo ih u provjeru i ostaje sad otvoreno pitanje vezano za DNS – rekao je Tegeltija.

Podsjeća da je lidera DNS-a Marka Pavića obavijestio da ta stranka ima priliku birati između ministra za ljudska prava i izbjeglice iz reda ostalih ili zamjenika ministra civilnih poslova iz reda sprskog naroda.

– U ponedjeljak je došao prijedlog iz DNS-a za gospodina Aćimovića, a danas smo dobili još jedan prijedlog koji je potpisao član DNS-a i jedini poslanik te stranke u Parlamentu BiH Nenad Nešić, što mene, kao predsjedavajućeg, dovodi u vrlo neugodnu situaciju – poručio je Tegeltija.

Naveo je kako očekuje da do ponedjeljka DNS utvrdi jedinstven prijedlog za kandidata iz reda ostalih, koji bi uključivao i stav Nešića, koji jedini u Parlamentu BiH ima pravo glasa, prenose Vijesti.ba.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here