Drljača: Razmotrit ćemo zahtjeve policajaca u vezi Zakona o PIO

0
624

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je Feni uoči sastanka predstavnika Vlade FBiH i sindikata policije u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo da će se nastojati razmotriti zahtjevi policajaca, koji, kako su istakli, nisu zadovoljni načinom obračuna osnovice za penzije u Prijedlogu novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

– Želimo da prema ovoj kategoriji, kao i prema svim kategorijama zakon koji se donosi bude pravičan i korektan. Poznato je koliko su poslovi policajaca složeni, te želimo kroz određena postupanja pokazati koliko su i oni veoma značajni – kazao je Drljača.

U tom cilju, dodao je, razmotrit će se zahtjevi policajaca, kao i adekvatna rješenja za njih.

Osim sa Drljačom, članovi sindikata policije u Federaciji i Kantonu Sarajevo tražili su da se danas sastanu sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem, federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom, te predsjedavajućima oba doma Federalnog parlamenta Edinom Mušićem i Lidijom Bradarom, a kojima će obrazložiti razloge zbog kojih nisu zadovoljni načinom rješavanja svog statusa prilikom penzionisanja.

Smatraju da novi zakon o PIO nije prihvatljiv za aktivne policijske službenike, a ni za one koji su pravo na penziju ostvarili u proteklom periodu.

Ukoliko se na sastanku usuglase rješenja moguće je da budu ponuđena u okviru amandmana na tekst Prijedloga zakona o PIO, o kojem se naredne sedmice treba očitovati Predstavnički dom, a potom i Dom naroda Federalnog parlamenta. (Fena)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here