Donošenje esencijalne liste lijekova ometaju lobiji?

0
244

Cijelu priču oko donošenja esencijalne liste lijekova prate sumnje u određene manipulacije, lobiji, tehničke greške, pa i to da dolazi do skidanja liste lijekova određenih farmaceutskih kuća. Istražili smo koji su to lijekovi koje pacijenti najčešće kupuju i ujedno skupo plaćaju?

Pacijenti koji dođu kod ljekara od farmaceutskih agenata ne mogu doći na red, za BHT1 svjedoči uposlenica jedne od zdravstvenih ustanova, a ujedno i korisnica lijekova sa esencijalne liste. Sa tridesetogodišnjim iskustvom rada u zdravstvenoj ustanovi, tvrdi da je farmaceutski lobi prisutan u svim nivoima zdravstva.

Problem predstavlja i to da dolaze nove generacije lijekova, a stare ostaju na listi, što odnosi dodatni novac građanima, smatraju farmaceuti.

Na pitanje ko je odgovoran i u čijim rukama je esencijalna lista, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH pojasnili su da su 2015. godine, u skladu sa zakonom propisanim nadležnostima, preuzeli ovlaštenja i Savjetu ministara uputili prijedlog liste esencijalnih lijekova na usvajanje.

Da svjetski standari ipak u Bosni i Hercegovini izostaju, govori i činjenica da godinama esencijalne liste pojedinih kantona nisu usklađene s onom na nivou entiteta.

Zbog nestašice lijekova sa esencijalne liste najviše ispaštaju pacijenti koji imaju hronične bolesti, hipertenziju, šećer i maligna oboljenja. Problem farmaceutskog lobija na početku priče doveo je i do toga da su cijene
lijekova u BiH najveće u regionu.(bhrt.tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here