Dogodilo se na današnji dan: Američke snage prije 16 godina uhapsile svrgnutog predsjednika Iraka Sadama Huseina

0
215

Dogodilo se na današnji dan

– 1642. Nizozemski moreplovac Abel Tasman otkrio Novi Zeland, ali se nije iskrcao iz straha od ratobornih domorodaca. Zasluga za otkriće pripala je Englezu Jamesu Cooku, koji se 1769. iskrcao na jedan od novozelandskih otoka.

– 1797. Rođen Heinrich Heine, njemački pjesnik i jedan od najvećih liričara 19. stoljeća. Njegova poezija smatra se vrhunskim dostignućem njemačkog romantizma i izvršila je ogroman uticaj na europsko pjesništvo.

– 1862. U bici kod Fredericksburga u Američkom građanskom ratu južnjački general Robert Lee je s 80.000 vojnika potukao sjevernjačkog generala Ambrosea Burnsidea, koji je imao pod komandom 150.000 vojnika. Tijekom teških borbi duž rijeke Masaponaks Burnside izgubio je oko 14.000 ljudi.

– 1877. Srpski kralj Milan Obrenović, na poziv Rusije, drugi put objavio rat Otomanskom carstvu. U ožujku 1878. rat završen mirovnim sporazumom Rusije i Turske u San Stefanu, kojim je Rusija pokušala ostvariti premoć na jugu Balkana.

– 1937. Japanske trupe okupirale kineski grad Nanking i u narednih šest tjedana pobile oko 200.000 Kineza, mahom civila. Krvoproliće je ušlo u povijest kao “silovanje Nankinga”.

– 1982. U potresu u Sjevernom Jemenu, u provinciji Damar, sto kilometara jugoistočno od glavnog grada Sane, poginulo 3.000 ljudi.

– 1991. Bivše sovjetske republike Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan odlučile da se priključe Zajednici neovisnih država.

– 2000. Predsjednik Rusije Vladimir Putin došao na Kubu, u prvi posjet nekog državnika Rusije Fidelu Castru od raspada SSSR-a 1991.

– 2003. Američke snage uhitile svrgnutog predsjednika Iraka Sadama Huseina, koji se skrivao u podzemnom skloništu blizu rodnog grada Tikrita. Potraga za njim trajala skoro devet mjeseci, od početka invazije na Irak.

– 2009. Nakon 18 godina prekida, zbog rata u BiH, uspostavljen željeznički promet između Sarajeva i Beograda.

– 2010. Umro Richard Holbrooke, američki diplomata. Kao američki posrednik sudjelovao je 1995. godine u mirovnim pregovorima koji su doveli do potpisivanja Dejtonskog sporazuma i završetka rata u BiH.

– 2016. Grad Alep nakon petogodišnjih borbi zauzele snage sirijske vojske. Borbe prekinute zbog sporazuma o evakuaciji pobunjenika i njihovih obitelji iz grada. Evakuacija završena 22. prosinca kada je grad stavljen pod punu kontrolu sirijske vlade. (F, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here