Dodik odbio sastanak o približavanju stavova o ANP-u

0
224

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, kazao je da njegovi savjetnici neće učestvovati u približavanju stavova o ANP-u. Kao član Predsjedništva insistirat će na vanrednoj sjednici ove institucije u vezi sa imenovanjem Zorana Tegeltije kao mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. Dodik je rekao da će, ako ne dođe do imenovanja mandatara nakon isteka sporazuma SDA-SNSD-HDZ, određena rješenja predložiti Narodnoj skupštini RS-a, ali nije otkrio koja.

Ukidanje nadležnosti Tužilaštva i SIPA-e u RS-u i raspad države. Ove smo prijetnje posljednjih mjeseci čuli više puta od Milorada Dodika. Ako vlasti ne bude – u pripremi su novi potezi.

– Stranci su devastirali BiH svojim uplitanjem, razrušili su ustavni poredak, grubo odlukama visokih predstavnika promijenili Dejtonski sporazum i to traži nove odgovore. Nove odgovore ćete dobiti vrlo brzo – poručio je Dodik.

Evo kako je do blokade došlo: nakon izbora relativno brzo dogovoreno je ko će činiti okosnicu buduće vlasti – SDA, HDZ BiH i SNSD. Odmah se saznalo i ime budućeg mandatara – Zoran Tegeltija. I baš kada se činilo da će vlast profunkcionisati, na prvim zakazanim konsultacijama pojavio se i prvi problem: u sali nije bilo zastave RS-a.

Drugi pokušaj za nijansu bolji: barem su konsultacije održane. Nije bilo borbe za mjesto predsjedavajućeg, ali jeste za ministarstvo finansija BiH. I SDA i HDZ BiH htjeli su ovu poziciju. Već tradicionalno, u fotelju će ipak sjesti kadar HDZ-a BiH.

U međuvremenu, širili su se blokovi, pa su u priču o vlasti ušli DF i SBB, a uz SNSD i nekoliko partija iz RS-a. Više stavova značilo je nove probleme. Godišnji nacionalni program, koji je obaveza naše zemlje, postao je uslov za formiranje vlasti.

– Gospodin Dodik ima sljedeće mogućnosti: prihvatiti ANP, potpuno odbiti ANP ili prihvatiti ANP i predložiti eventualne izmjene koje su prema njegovom mišljenju opravdane, pa da se onda svi o tome izjasnimo – izjavio je Komšić.

Do novog Vijeća ministara BiH – državni parlament je na pauzi jer ne dolaze kadrovi SNSD-a. Dva puta činilo se da su principi za formiranje vlasti dogovoreni. U martu – njih deset, ali bez potpisa. Prošle sedmice sporazum sa 12 principa, ali koji svi različito tumače. Hoće li BiH poslati Godišnji nacionalni program ili ne? Ni na federalnom nivou ništa bolja situacija. Vlasti nema bez izmjena Izbornog zakona, ali prema volji Čovića.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here