Die Welt: Srbi se nikad nisu suočili sa svojom prošlošću

0
534

Gostovanje nobelovke Herte Müller u Beogradu pretvorilo se u skandal.

Naime, Herta Müller je na tribini koja je održana u Jugoslavenskom narodnom pozorištu izjavila kako je ”Srbija sama sebi nanijela zlo” i da njeni građani ”moraju živjeti s istinom da su sami sebi nanijeli patnju” u kontekstu NATO-va bombardiranja ove zemlje 1999. godine.

Kako prenose srbijanski mediji, dio publike je na te njene izjave burno reagirao i protestno napustio dvoranu, nakon čega su se u medijima oglasili i brojni intelektualci i umjetnici nacionalističkog usmjerenja, predvođeni Emirom Kusturicom koji su na račun nobelovke iznijeli niz optužbi i uvreda.

Vijest se proširila i u njemačkim medijima, a konzervativni dnevnik Die Welt posvetio je ovoj temi članak pod naslovom “Niko ne govori o zločinima”, u kojem srpske nacionaliste optužuje da sistemski prešućuju zločine koji su počinjeni u ime politike koju zagovaraju. Die Welt konstatira da se “Srbi nikad nisu suočili sa svojom prošlošću” i pitaju se “kako se to uklapa u novi proeuropski smjer vlade u Beogradu”.

Ističe se da se na beogradskim ulicama mogu vidjeti mladići koji nose majice s likom Ratka Mladića i da u Srbiji vlada “arhaični mačizam”. Dodaju i da su mjesta okupljanja alternativne scene često izloženi napadima desnih ekstremista.

“Ironija povijesti je da su Miloševićevi propagandisti iz Beograda (među kojima je bio i aktuelni predsjednik Aleksandar Vučić) nekoć tvrdili da Srbija brani kršćansku Europu od muslimana, a danas se u centru Beograda izvodi veliki građevinski projekt s podrškom iz Abu Dhabija”, piše Die Welt.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here