Delegacija EU: Pozivamo članove Predsjedništva BiH da hitno prevaziđu razlike u interesu BiH

0
173

Delegacija EU izražava žaljenje zbog toga što Predsjedništvo BiH danas nije postiglo dogovor o formiranju vlasti i pozivamo članove Predsjedništva da što prije prevaziđu svoje razlike u interesu svih građana BiH, saopšteno je iz Press odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH .

Dok je EU spremna da nastavi facilitaciju, odgovornost je na domaćim liderima da vode dijalog i osiguraju da sve vlasti budu formirane nakon izbora 2018. godine, navodi se.

-Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od ključne je važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u Evropsku uniju. U svom Mišljenju o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU koje je usvojeno u maju 2019. godine, Evropska komisija preporučuje Vijeću EU da razmotri Mišljenje i njegove preporuke nakon formiranja vlasti. Drugim riječima, bez formiranja vlasti, posebno novog Vijeća ministara, integracija u EU će ispaštati, poručeno je iz ureda Delegacije EU.

-Evropska unija je pozdravila sporazum kojeg su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. augusta 2019. godine kao važan korak naprijed i kompromis postignut između potpisnika. Sporazum bi trebao pružiti osnovu da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje svih institucija, a čime bi se omogućilo provođenje prijeko potrebnih reformi. Lideri su sami postavili rok od 30 dana, i na njima je da ispoštuju vlastitu obavezu, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here