Dautbašić i Šahman od svjedoka do optuženih

0
730

Među materijalnim dokazima Tužilaštvo BiH je na suđenju za ometanje rada pravosuđa uložilo pozive koje je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo uputilo Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman u svojstvu svjedoka radi saslušanja u istrazi, prenosi BIRN.

Tužiteljica Suada Pašić je rekla da su koverte sa pozivima pronađene pretresom stana koji koristi Dautbašić, te obrazložila da je Kantonalno tužilaštvo formiralo predmet na osnovu notarske izjave.

Tužilaštvo je na jednom od prošlih ročita pročitalo izjavu ovjerenu kod notara u kojoj su Dautbašić i Šahman govorili o kontaktima sa Azrom Sarić, koja je proslijeđna Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Braniteljica Mirna Delalić je rekla da nije jasno šta se dešava sa tom prijavom i da su Dautbašić i Šahman od svjedoka postali optuženi.

“Uhapšeni su tri dana prije nego su izjavu trebali dati, istraga se ne provodi po njihovoj prijavi i taj dokaz se sada koristi protiv njih”, naglasila je braniteljica.

Uložilo je Tužilaštvo i dokumentaciju o otvaranju i pregledu privremeno oduzetih predmeta od Šahman i Dautbašića, pri čemu su bili prisutni oboje optuženih, kao i izvještaj o počinjenju krivičnog djela protiv njih dvoje. Odbrana je prigovorila da iz nezakonitog pretresa ne može proizaći zakonita radnja otvaranja predmeta.

Fahrudin Radončić se tereti da je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Državno tužilaštvo predočilo je prijedloge, naredbe, zapisnike i izvještaje o pretresanju stana, drugih prostorija, kancelarije, kabineta i vikendice koje koristi Radončić, sa ciljem, kako je obrazložila tužiteljica Elvira Stanojlović, pronalaska tragova i predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz, te materijalne finansijske dokumentacije koja se veže za izvršenje djela.

Između ostalog, predočeni su dokazi o prvremenom izuzimanju digitalnih procesora iz video-nadzornog centra u Avaz Twist Toweru.

U zahtjevu za pretres, dodala je tužiteljica, naveden je osnov sumnje da Radončić sa Dautbašićem i Šahman vrše radnju zastrašivanja prema Azri Sarić koja treba da svjedoči u postupku koji se vodi na Kosovu sa ciljem davanja lažnog iskaza, kao i izjavu svjedokinje da je na nju vršen pritisak.

Na okolnosti zakonitog postupanja Tužilaštva, uloženi su zapisnici o Radončićevom hapšenju 25. januara 2016., predaji nadležnom tužiocu dan kasnije, te naredba o njegovom zadržavanju.

Odbrana će se o ovom setu dokaza izjasniti na narednom ročištu, a Radončić je istakao da je vrlo indikativno što je nalog za njegovo lišenje izdat nekoliko dana prije nego što je uhapšen.

“Traženo je da se pribavi finansijska dokumentacija koja se veže sa izvršenjem djela, ali se ne kaže da li je išta od toga nađeno. A nije ništa ni moglo biti nađeno. Ni u mom mobitelu nije nađeno ništa što bi govorilo o krivičnom djelu”, rekao je Radončić.

Suđenje će biti nastavljeno 4. oktobra.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here