Danas svečana inauguracija članova Predsjedništva BiH Dodika, Komšića i Džaferovića

0
325

Danas će u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu biti održana svečanost preuzimanja mandata novih članova Predsjedništva BiH.

Bakira Izetbegovića, Mladena Ivanića i Dragana Čovića na funkcijama kolektivnih šefova države zamjenit će Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić koji su na nedavno održanim izborima osvojili najveći broj glasova.

Novi članovi Predsjedništva BiH činit će sedmi saziv ove institucije od 1996. godine kada su održani prvi poslijeratni izbori.

Na svečanoj ceremoniji u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, koja počinje u 14 sati, novoizabrani članovi će položiti zakletvu za savjestan rad u službi, a zatim i zvanično preuzeti četverogodišnji mandat.

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”, zakletva je koju će položiti Džaferović, Dodik i Komšić.

Prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH u ovom sazivu bit će Milorad Dodik, a zatim će se po sistemu rotacije smjenjivati svakih osam mjeseci.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here