Ćudić traži da inspekcije provjeravaju gdje se radi za vrijeme praznika

0
739

Zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Sabina Ćudić pokrenulo je inicijativu da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove započne s vršenjem inspekcijskog nadzora iz oblasti radnih odnosa i zaštite na radu za vrijeme državnih i vjerskih praznika.

“Ne volim shopping ništa manje od drugih. Za praznike poklone kupujem u zadnji tren. Ali ništa od toga nam nije izgovor za činjenicu da hiljade žena i muškaraca (mada, prema istraživanjima daleko veći broj žena) praznike provode radeći u trgovinama, iako zakon nalaže da tada imaju slobodan dan za sebe i svoje porodice”, napisala je Ćudić na svom Instagram profilu u povodu pokrenute inicijative.

Kako kaže, na upite kantonalnoj i federalnoj inspekciji dobila je odgovore da inspekcija za praznike ne radi ili da dežurni rade u smanjenom kapacitetu.

“To je kao kada bi policija rekla da iza ponoći radi smanjenim kapacitetom. Zaštitimo dobre radnike od loših poslodavaca i dobre poslodavce od loših radnika i tako sto nećemo ostavljati novac tamo gdje se krše prava”, poručila je Čudić.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here