Crnogorci tvrde da su postavili europski rekord: Vakcinisali 1,5 posto ljudi za dan

Masovno cijepljenje stanovništva u Crnoj Gori počelo je u utorak nakon što je iz Kine dopremljeno 200 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva

0
233
Masovna vakcinacija daje rezultat u Crnoj Gori (Foto: Ilustracija, internet)

U Crnoj Gori je prvog dana masovne imunizacije vakcinu primilo oko 10.000 stanovnika, što je 1,5 posto ukupne populacije te zemlje, priopćilo je u srijedu crnogorsko ministarstvo zdravlja.

Time je, kako su izračunale crnogorske zdravstvene vlasti, Crna Gora postavila rekord u Europi po broju datih doza u jednom danu srazmjerno broju stanovnika. Prema dostupnim podacima, do sada je rekorder bila Njemačka, koja je cijepila milijun stanovnika u jednom danu, što je 1,2 posto njene populacije.

– Ovo je uspjeh cijele države, s naglaskom na građane čija je svijest o značaju cijepljenja za čistu desetku – poručila je crnogorska ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović, prenosi Hina.

Masovno cijepljenje stanovništva u Crnoj Gori počelo je u utorak nakon što je tijekom vikenda iz Kine dopremljeno 200 tisuća doza Sinopharmovog cjepiva.

Prvih dvije tisuće doza BioNTech/Pfizer cjepiva koje je donirala Europska unija u Crnu Goru su stigle jučer i one su namjenjenjene prioritetnim skupinama, u koje spadaju medicinski radnici i teški kronični bolesnici. EU će do kraja kolovoza Crnoj Gori donirati ukupno 42 tisuće doza tog cjepiva.

Do sada su u Crnoj Gori korištena ruska i kineska cjepiva te 24 tisuće doza AstraZeneca cjepiva, koje su kupljene kroz Covax program.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori naglo je opao nakon što su zdravstvene vlasti sredinom ožujka uvele rigorozne epidemiološke mjere, zatvorivši obrazovne ustanove, ugostiteljske objekte, teretane i fitnes i trgovačke centre. Takve mjere, koje su vrijedile nepunih pet tjedana, dale su rezultate pa je broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen s oko 10 tisuća na nešto preko dvije tisuće oboljelih.

Posljednja dva dana broj oboljelih na dnevnoj razini prvi puta od početka godine bio je ispod 100. (H)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here