Čovjek koji je trebao naslijediti Angelu Merkel vraća se u njemačku politiku

0
500

Postoji li šansa da se Karl-Theodor zu Guttenberg, bivši njemački ministar obrane i ekonomije, vrati u politiku? Šef CSU-a Horst Seehofer proteklih tjedana zagovara Guttenberga, a N-tv javlja kako i sama kancelarka Merkel iskazuje odobravanje spram povratka Guttenberga u političku arenu.

Kancelarka Merkel tako je javno pozdravila povratak svojeg bivšeg ministra, koji se prije 6 godina zbog polemika oko plagiranja doktorskog rada povukao s političke scene.

“Veselim se što će Karl-Theodor zu Guttenberg u predizbornoj kampanji imati nekoliko istupa“, izjavila je šefica CDU-a za Neue Osnabrüecke Zeitung. S Guttenbergom je u “redovitom kontaktu”. Međutim, Merkel navodi kako ne zna “kakvi su mu planovi za budućnost”.

Brani boje CSU-a

Bivši ministar ekonomije i obrane krajem kolovoza započinje s nizom izbornih nastupa za CSU. Tako će se 30. kolovoza pojaviti na skupu u Kulmbachu, njegovoj oberfrankskoj domovini.

Potvrdio je još dva termina: 4. rujna govorit će ispred CSU-a na Gillamoos Festivalu, na kojem se politički vođe suočavaju u “pivskim” šatorima, slično kao na političkom Aschermittwochu. 11. rujna planira nastupiti u Moosburgu.

Guttenberg se povukao iz politike 2011. godine, nakon što je utvrđeno da je plagirao doktorski rad. Nakon toga se preselio s obitelji u SAD te počeo raditi kao konzultant. Političar CSU-a osporava političke ambicije, no o njima se počelo špekulirati nakon što su najavljeni njegovi nastupi u izbornoj kampanji.

“Svaki čovjek zaslužuje drugu šansu”

Ministar-predsjednik Bavarske Horst Seehofer ponovno radi na povratku Guttenberga u njemačku politiku. Hoće li on nakon nastupa u izbornoj kampanji redovito biti na raspolaganju stranci je “još uvijek otvoreno pitanje i isključivo njegova odluka”, rekao je Seehofer novinama Funke-Mediagruppe.

“Ja si to želim”, naglasio je Seehofer.

Savezni ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je u međuvremenu na potencijalni Guttenbergov povratak reagirao ciničnom opaskom: “Veliki sam pobornik resocijalizacije”, rekao je bivši šef SPD-a za Bild.

“Svaki čovjek zaslužuje drugu šansu. Međutim, sad mora pokazati napredak. Možda je bavarski parlament dobro mjesto za vježbu”, dodao je.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here