Članovi Međureligijskog vijeća BiH posjetili imama iz Kiseljaka

0
543

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini je 25. septembra posjetilo kiseljačkog imama Mustafu ef. Pašića u znak podrške i osude vandalskog čina podmetanja požara pod njegov osobni automobil i ugrožavanja njegovog života i života njegove porodice.

Riječi razumijevanja i ohrabrivanja ef. Pašiću uputili su u ime Mitropolije dabrobosanske protojerej Miljan Rađenović; u ime Vrhbosanske nadbiskupije kreševski dekan fra Stjepan Radić i fra Ivica Matišić, župni vikar u Kiseljaku; u ime Islamske zajednice Abdulgafar ef. Velić, pomoćnik sarajevskog muftije, Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa IZ Kiseljak, Mirza Bilić, Ilmia; u ime Jevrejske zajednice Igor Kožemjakin, načelnik Općine Kiseljak Mladen Mišurić-Ramljak, te članovi Sekretarijata Međureligijskog vijeća Emir Kovačević i Hrvoje Vranješ.

Svjesni osjetljivosti i krhkosti međureligijskog dijaloga i dobrih odnosa između pripadnika različitih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini kao i uvjereni da je međureligijski dijalog apsolutna nužnost u izgradnji građanskoga društva u Bosni i Hercegovni predstavnici različitih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini uputili su ovim činom poruku mira i tolerancije.

Podsjećamo, u četvrtak 21. septembra/rujna oko ponoći, kada muslimani dočekuju Novu hidžretsku godinu i te prve trenutke provode u ibadetu, u naselju Duhri u Kiseljaku imamu Mustafi ef. Pašiću zapaljen je automobil koji se nalazio u garaži ispod stana u kojem boravi sa svojom porodicom. Brzom reakcijom ef. Pašića, zatim komšija i pripadnike kiseljačke vatrogasne jedinice požar je ugašen. Policijskim uviđajem utvrđeno je da je požar podmetnut.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudilo ovaj vandalski čin te pozvalo sve nadležne institucije da otkriju i kazne počinitelje.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here