CIN: Novac iz tekućih rezervi išao strankama, pjevačima, čak i takmičenju u pečenju janjadi

0
148

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu danas je predstavio podatke o trošenju sredstava tekuće/budžetske rezerve u Bosni i Hercegovini u periodu od 2014. do oktobra 2019. godine.

(Foto: ilustracija, arhiva)

Okrigli sto “Potrošnja budžetske rezerve – pravila i praksa”, upriličen je uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u našoj zemlji.

Novinari CIN-a su godinu dana prikupljali podatke o utrošku sredstava tekuće/budžetske rezerve, novca namijenjenog za hitne neplanirane troškove, na nivou Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i deset kantona u FBiH.

Podaci su objedinjeni u online bazi koja sadrži informacije o trošenju skoro 184 miliona konveritibilnih maraka koje su vlade, premijeri, ministri i predsjednici od početka 2014. do oktobra 2019. godine podijelili iz budžetskih rezervi.

Iako su najveći dio potrošile vlade, 6,8 miliona KM dodjelili su po osnovu diskrecionog prava članovi Predsjdništva BiH, premijeri, njihovi zamjenici i ministri finansija.

Istraživanje CIN-a je pokazalo da ovaj novac nije isplaćivan transparentno i prema uređenim pravilima pa je zbog toga dio otišao i na aktivnosti političkih stranaka i udruženja povezanih sa njima, promociju pjevača, izbor za Miss BiH, hranu i alkoholna pića kao i takmičenje u pečenju janjadi.

Namjera organizatora i učesnika okruglog stola je otvoriti diskusiju o unapređenju ove oblasti, odnosno poboljšanju procedura za transparentnije i namjensko trošenje novca. (BHT1)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here