CIK: Ništa o stogodišnjacima, umrlim i galanjem poštom!

0
368

Centralna izborna komisija izrekla je novčane kazne za dva politička subjekta i dva kandidata zbog kršenja izbornih pravila u kampanji. O brojnim prijavama masovnih zloupotreba koje pristižu svaki dan – i Centralnoj izbornoj komisiji i Agenciji za zaštitu ličnih podataka – na sjednici CIK-a nije bilo govora, a mediji su ostali uskraćeni za izjave.

Četiri su dana do izbora. Sumnje na zloupotrebe koje ozbiljno ugrožavaju integritet izbornog procesa nisu otklonjene. Na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije o tome ni riječi.

Jesu li živi svi stogodišnjaci evidentirani na biračkom spisku? Jesu li matični uredi dostavili evidencije umrlih nakon zaključenja centralnog biračkog spiska? Jesu li evidentirani na spiskovima za glasanje putem pošte ikada to lično zatražili? Na sva ova pitanja odgovora nema ni 4 dana pred izbore. CIK je i prije nekoliko dana od izborne administracije na svim nivoima, ali i matičnih ureda, zatražio pročišćavanje biračkih spiskova. Prijave za glasanje putem pošte zasad su najozbiljniji primjer zloupotreba u izbornom procesu. Neke od njih provjerava i policija, ali i općinske izborne komisije, poput one iz Odžaka, u kojem su za glasanje putem pošte prijavljena 1.464 glasača.

“Ja sam uradila priopćenje putem lokalnih stanica i oglasne ploče te pozvala birače da izvrše uvid da li se njihovo ime tu našlo. 30-ak njih se pronašlo i otišli su PS Odžak”, kazala je Marinka Pranjić, predsjednica odžačkog OIK-a.

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka Petar Kovačević kaže da je promjena biračke opcije građana mimo njihove volje i znanja nedopustiva i podsjećaju da su još 2012. godine zbog jednog konkretnog slučaja upozorili CIK na mogućnost zloupotreba te zbog toga završili na sudu. Sud BiH potvrdio je njihovo rješenje, ali poduzete mjere očito nisu spriječile masovne zloupotrebe. Agencija je danas proslijedila SIPA-i 20 prijava.

“Radi se o čistom kriminalu i Agencija tu nema neki mandat nego da to proslijedi nadležnima. Izborni zakon jasno propisuje da je CIK jedini ta koja je odgovoran da osigura tačnost, ažurnost i integritet biračkog spiska. Kad je u pitanju promjena biračke opcije, stvar je tu još jasnije. Tu nema ni matičnih ureda, ni MUP-ova ni IDDEEA-e”, navodi Kovačević

A za mrtve na biračkim spiskovima krivi su matični uredi, rečeno je danas na sjednici CIK-a. Nova saznanja o kojima su obaviješteni u CIK-u su da je Općinska izborna komisija Živinice uočila da se na biračkom spisku u ovoj općini nalaze 83 preminule osobe.(ftv,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here