Cijene nafte na svjetskim tržištima počele padati nakon pet sedmica

0
526

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale, po prvi put nakon pet sedmica rasta, jer se ulagači plaše da bi zbog povećane proizvodnje ponovno mogla porasti neravnoteža između ponude i potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 3,3 posto, na 55,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 4,6 posto, na 49,30 dolara.

Dogovor o smanjenju porizvodnje

Podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nakon marta iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija poručila je prošle sedmice da je fleksibilna po pitanju produženja tog dogovora do kraja iduće godine, a činilo se da je nešto slično početkom sedmice poručio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Međutim, Rusija je u petak pojasnila izjave Putina, ističući da nije predložio produženje sporazuma o smanjenju proizvodnje već je samo poručio da postoji ta mogućnost. To je pokolebalo ulagače, pa su u petak cijene nafte oštro pale.

Američki izvoz sirove nafte

Cijene su se našle pod pritiskom i zbog podatka da je prethodne sedmice američki izvoz sirove nafte dosegnuo rekordnih gotovo dva miliona barela dnevno, a cijena barela na američkom tržištu niža je nego na londonskom, što čini američku naftu konkurentnijom na svjetskom tržištu.

Uz to, objavljeno je da je proizvodnja u SAD-u prethodne sedmice dosegnula 9,56 miliona barela dnevno, što je ponovno potaknulo bojazni od povećanje neravnoteže između ponude i potražnje.

“Cijene pritišće nekoliko čimbenika, poput rekordnog američkog izvoza sirove nafte, ponovnog otvaranja najvećeg naftnog polja u Libiji, nove najviše razine američke proizvodnje u ovoj godini i jačanja američkog dolara u posljednje vrijeme”, kaže Frank Schallenberger, analitičar u LBBW-u.

Ipak, ponuda bi iduće sedmice mogla biti ponešto smanjena jer je zbog primicanja tropske oluje Nate zatvoren dio proizvodnje u Meksičkom zaljevu.

Uz to, podaci tvrtke Baker Hughes pokazali su u petak da je broj naftnih postrojenja u SAD-u prošle sedmice smanjen već četvrti put u posljednjih pet sedmica, i to za dva postrojenja, na njih 748.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here