Četiri osobe osumnjičene da su oštetili budžet FBIH za milion KM

0
640

Federalna uprava policije od ranih jutarnjih sati, na području Kantona Sarajevo provodi operativnu akciju kodnog naziva “Registar“, a koja je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji je sačinjen od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBIH od strane Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Postupajući po navedenom Izvještaju Federalna uprava policije je po nalogu Tužilaštva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P.K. (1953.g.), D.M. (1958.g), te K.K.(1971.g), E.M.(1976.g.) i jedan strani državljanin inicijala A.R., u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od cca milion KM, a za koji iznos je oštećen Budžet Federacije BiH.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju sa izvršenjem krivičnih djela „Organizovani kriminal“ iz člana 250. KZ BiH, „Pranje novca“ iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. tačka c. KZ BiH, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, „Sklapanje štetnog ugovora“ iz člana 252. KZ F BiH, „Davanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 381. KZ F BiH, „Primanje dara ili drugog oblika koristi“ iz člana 380. KZ F BiH i „Krivotvorenje službene isprave“ iz člana 389. KZ F BiH, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziraju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Po završetku radnji pretresa osumnjičena lica će biti lišena slobode te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz FUP-a.

Nezvanično. osumnjičeni su bivši članovi SDP-a Predrag Kurteš, Dragan Mioković, Kemal Kačapor i još nekoliko osoba. (vb)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here