Čarši džamiji u Prilepu prijeti potpuno urušavanje

0
524

Čarši džamiji u Prilepu, zapaljenoj tokom sukoba 2001. godine u Makedoniji, zbog nebrige nadležnih organa, prijeti potpuno urušavanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Spomenik kulture iz Osmanskog perioda nalazi se u centru Prilepa, a muslimani ovog makedonskog grada već godinama čekaju obnovu objekta u kojem bi obavljali molitve.

Bogomolju je u augustu 2001. godine zapalila grupa građana nakon napada kod Tetova u kojem je ubijeno deset vojnika iz Prilepa i okolnih mjesta.

Iako se džamija gotovo 17 godina nalazi u ruševnom stanju, još uvijek nije poduzet nijedan konkretan korak da ona bude obnovljena, a ostaje pitanje da li će i kada povratiti nekadašnji izgled i biti simbol grada.

Iako se ranije kao razlog odgađanja obnove džamije navodilo nepostojanje političke volje, ona je danas u potpunosti zapostavljena od vlasti i prijeti joj nestanak.

Njeni zidovi djelimično su ili u potpunosti urušeni, dio minareta je srušen, i ovaj spomenik kulture postaje mjesto skrivanja alkoholičara, narkomana i beskućnika.

U Prilepu danas živi ovo 20.000 pripadnika islamske vjeroispovjesti, od kojih se mnogi mole u improvizovanoj džamiji, ali i u dvorištu Čarši džamije.

Ponovnom izgradnjom džamije vratio bi se stari izgled grada, a ona bi postala simbol različitosti i pomirenja.

Čarši džamija u Prilepu je izgrađena 1475. godine i bila je najstarija džamija u Evropi izgrađena u stilu sa dvije šerefe (balkon) na minaretu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here