Budimliću 32 godine za ubistvo advokatice Jasmine Koričić

0
651

Kantonalni sud u Bihaću proglasio je Muhameda Budimlića krivim za ubistvo advokatice Jasmine Koričić, te ga osudio na kaznu zatvora od 32 godine.

Budmlić je oglašen krivim i za neovlaštenu nabavku i držanje opasnih tvari te izazivanje opće opasnosti.

Obrazlažući presudu, sutkinja Edina Arnautović navela je da je Vijeće odluku donijelo jednoglasno, te da je dokazano, van razumne sumnje, da je Budimlić počinio krivično djelo za koje se teretio.

– Mnogo je dokaza izvedeno o utvrđivanju motiva. Optuženi je imao veliki broj parničnih sporova s bivšom suprugom i u svim tim sporovima on je izgubio, a advokatica Koričić zastupala je njegovu suprugu. Kada je došlo do izvršenja jedne od tih presuda, nakon tri dana desilo se ovo ubistvo – kazala je Arnautović.

Prema sutkinji, nalaz vještaka psihologa potvrdio je motiv jer je pokazao da se radi nestabilnoj ličnosti sklonoj osvetničkom ponašanju.

– U ovom predmetu provedeno je 11 vještačenja. Značajno je posebno ono biološko gdje je na četiri predmeta pronađen DNK optuženog. Tokom postupka dokazano je da je Budimlić, uz pomoć jedne osobe, na podmukao način i iz osvete, postavljanjem eksplozivne naprave ispred vrata ureda, usmrtio advokaticu Jasminu Koričić – rekla je sutkinja.

Prilikom razmatranja visine kazne, Vijeće nije našlo olakšavajuće okolnosti.

Budimlića je sud obvezao i na plaćanje troškova u iznosu od 3.836 KM, te paušala sudu od 1.000 KM.

Porodica Koričić imovinskim zahtjevom naknadu će tražiti u parničnom postupku.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.(birn,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here