Brod za Split se pokvario na pučini, 350 ljudi satima pluta

0
352

Putnički brod talijanske brodarske kompanije SNAV koji plovi na liniji Ancona Split nedaleko Žirja se pokvario. Na brodu je oko 250 putnika i 92 člana posade, potvrđeno je Indexu.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split. No, tijekom noći je ostao bez pogona. Brod se trenutno nalazi oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Kornata.

Valovi su visoki, a brod, kako nam je rečeno, kontrolirano pluta po pučini.

Nema ozlijeđenih, ali je spašavanje odgođeno.

U 11,40, Robert Baljkas, šef šibenske lučke kapetanije, za N1 je kazao kako je jugo u slabljenju. Tegljenje bi, kaže, moglo trajati satima. Još se ne zna hoće li se brod tegliti prema Zadru ili prema Splitu. Prema njima je krenuo tegljač iz Zadra, koji bi do trajekta trebao stići za oko dva sata.

“Neugodna je situacija, ali nitko nije ugrožen od putnika i ne postoji opasnost od nasukanja ili bilo čega sličnog”, rekao je Baljkas, dodavši da će tegljaču trebati između 8 i 12 sati da dovuče brod do luke.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rekli su nam kako je tegljenje odgođeno.

“Predviđeno je bilo spašavanje, već je bila pokrenuta akcija u smislu aktiviranja dva remorkera iz Šienika i Splita. No zbog jačanja južine i porasta valova odustalo se od toga budući da se pretpostavlja da ne bi bili adekvatni za tegljenje u Split. Trenutno čekamo informacije od nadležnih da vidimo što je odlučeno. Nije prijavljeno nikakvo ozlijeđivanje, nije prijavljeno niti onečišćenje”, kaže nam David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću pri spomenutom ministarstvu.

Uz brod je bio pridruženi i brod Maira iz iste kompanije. Ali, kako nam kažu iz ministarstva, zbog nedostatka stručnih službi nije bila moguća evakuacija.

“Taj brod se sada nalazi negdje na području razgraničenja splitskog i šibenskog akvatorija. Brod plovi uz pomoć jednog motora, brzina mu je tri čvora, drži se smjera ali uz minimalne pomake. To je samo zadržavanje na moru. To je kontrolirano plutanje, ta brzina je neznantno kretanje”, kaže Radas za Index.

“Mi smo agencija koja vrši posao za brodara i nama je cilj da taj brod dođe u Split. Nama je cilj da taj brod dođe u Split i da se ti putnici iskrcaju”, rekli su za Index iz splitskog ureda SNAV-a. Više nam za sada nisu mogli kazati.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here