Britanija objavila najveće povećanje vojnih ulaganja nakon “hladnog rata”

1
86

Britanija je objavila najveće povećanje svojih vojnih ulaganja nakon Hladnog rata u četvrtak, obećavajući da će okončati „eru povlačenja“, dok pokušava podrediti svoju ulogu nakon Brexita u svijetu za koji je premijer Boris Johnson upozorio da je opasniji nego u proteklim decenijama.

Johnson je istaknuo da povećana ulaganja odražavaju potrebu unapređenja vojnih kapaciteta čak i u vrijeme dok pandemija COVID-19 razara ekonomiju i opasno ugrožava javne finansije.

On je predstavio planove za novu svemirsku komandu, agenciju za vještačku inteligenciju i kazao je da će obnoviti britanski ugled najmoćnije evropske mornarice.

Predstavljajući zaključke prve velike analize vanjske i vojne politike, on je objavio ulaganje dodatnih 16,5 milijardi funti u vojsku u narednih četiri godine. Vojni budžet sada iznosi nešto manje od 42 milijarde funti godišnje.

– Era rezanja našeg vojnog budžeta mora se okončati i mora se okončati sada – poručio je Johnson parlamentu putem video linka iz svog ureda u Downing Streetu, u koji se izolirao nakon što bio u kontaktu sa osobom pozitivno testiranom na COVID-19.

– Učinio sam to u raljama pandemije, u jeku ostalih zahtijeva za našim resursima, jer je odbrana realnost a sigurnost britanskog naroda mora se staviti ispred svega – izjavio je Johnson, prenosi Reuters.

Download PDF

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here