Borci odbili susret s Bukvarevićem, hoće li “specijalci” srušiti blokadu? (Foto)

0
864

Oko 300 demobilisanih boraca i članova njihovih porodica još drže u blokadi petlju Šićki Brod, tražeći ispunjenje tri poznata uslova, upućena Ministarstvu za boračka i pitanje invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na njihov zahtjev da dođe na razgovore, ministar Salko Bukvarević odgovorio je posjetom Tuzli, ali je zatražio da bivši borci izaberu delegaciju od pet članova i dođu na razgovor s njim.

Novi policijski komesar TK Dževad Korman, koji je posredovao u pokušaju organiziranja razgovora, izjavio je da su prosvjednici s petlje Šićki Brod odbili otići u Tuzlu na sastanak. Prema njegovim riječima, rekli su da se ne žele susresti s Bukvarevićem dok im ne obeća da će nacrt Zakona o pravima demobilisanih boraca FBiH u parlamentarnoj proceduri biti u ponedjeljak, a ne za 20 do 30 dana, kako je istaknuto jučer na konferenciji za novinare održanoj nakon vanredne sjednice Vlade FBiH u Sarajevu.

– Danas oko 11 sati javljeno mi je da borci traže razgovor i ja sam dogovorio sastanak za 14 sati, ali u vojnom odsjeku Federalnog ministarstva za boračka i pitanja invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Tuzli. Bio sam spreman da im na licu mjesta pokažem borački registar i prezentiram put kojim bismo išli do ispunjenja njihovih realnih zahtjeva – izjavio je Bukvarević za Fenu.

Kako je rekao, pripremio je da stavi na uvid i sve predložene zakonske izmjene koje osiguravaju povoljniji status ukupne boračke populacije, kao i proceduru kojom bi se ove odredbe pretvorile u praksi.

– Do 16,30 sati čekao sam dolazak delegacije boraca sa petlje Šićki Brod, a u međuvremenu mi je javljeno da su demobilisani borci iz Zeničko-dobojskog kantona spremni doći u sjednište Ministarstva na razgovor i mi smo, nakon višesatnog čekanja, krenuli za Sarajevo da ih primimo i obavimo razgovor – izvjestio je ministar Bukvarević, nudeći istu varijantu i prosvjednicima iz Tuzle.

On je još jednom pozvao demobilisane borce da odblokiraju petlju Šićki Brod i da sve razgovore obave u institucijama Federacije, tim više što protesti u Tuzli i drugdje nisu bili najavljeni.

– Niko nema pravo blokirati ceste i ometati slobodu kretanja, to građani i privrednici nisu zaslužili – poručio je Bukvarević, dodavši kako je njegova komunikakcija s policijskim agencijama bila isključivo u smislu organizovanja razgovora s prosvjednicima.

Prema nezvaničnim informacijama, a s obzirom da je blokada putnih pravaca u BiH još jedino ostala u Šićkom Brodu, postoji mogućnost da će specijalne policijske snage intervenirati radi razbijanja blokade.

Sadašnja pat situacija nikome ne odgovara, pa ostaje uvjerenje da će i bivši borci shvatiti da je pregovorima jedino mjesto u zvaničnim državnim insitucijama, a ne na cesti gdje su štete od blokade svakim danom sve veće.

Osim toga, stvara se negativna atmosfera prema demobilisanim borcima koji su, na početku protesta, uglavnom imali javnu podršku. Sada je polako gube. (tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here