Borba za budućnost: Hrabri klinci šokirali policiju

0
297

Na zagrebačkom Europskom trgu činilo se da će propasti demonstracije učenika zabrinutih zbog klimatskih promjena. I policija je tako procijenila. Par usamljenih plavih anđela mislilo je da će šačicu srednjoškolaca lako držati pod kontrolom.

I – prevarili su se.

Policajac preklinjao učenike da uspore

Učenici koji su došli tražiti svoju budućnost, budućnost svijeta, nisu pristali na uhodana pravila prosvjeda. Nisu željeli hodati za policajcem, njegovim ritmom, po njegovim pravilima.

“Stanite, molim vas polako”, preklinjao je policajac zadužen za nadgledanje demonstracija kada su ga učenici u klasičnoj taktičkoj varci kliještima okružili na Trgu bana Jelačića. Panično je upozoravao svoje kolege zadužene za zaštitu vlade i sabora da ovo nisu uobičajene demonstracije.

Djeca nisu htjela marširati da ih se vidi, htjela su urlati da ih se čuje. Krenuli su na Markov trg, a tamo su bili policajci koji su podcijenili njihovu odlučnost. Nisu ni ograde podigli misleći da tu djecu nije briga za planet, za njihovu vlastitu budućnost. Imali su sreće da su djeca pristojna, pregazili bi njih i njihove improvizirane ograde od policijske trake, da nisu.

Promjena, odmah

“Trebamo promjenu, trebamo je sad!” vikali su mladi na Markovu trgu. Jednako kao što je policija bila spora, tako je i svijet spor za njih. Nemaju oni vremena čekati, ni bolji život, niti spašavanje planeta. Madi su i žele da ih se sasluša i posluša odmah. Ne sutra, ne za pet godina, ne u vrijeme kad budu imali unuke. Odmah.

Budućnost svijeta, ne i Hrvatske

Domaći politički establišment pojma nema što bi s njihovom energijom i s njihovim zahtjevima. Ne znaju se nositi ni sa sporima, a kako bi se znali nositi s nestrpljivom mladošću. I zato ih mladost koja brine za planet, a ne za nekoliko kvadrata Hrvatske, neće čekati. Oni će biti budućnost Irske, Njemačke, Kanade i Australije.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here