Bobovac: Danas smo svi do jednog samo stanovnici Bosne i Hercegovine

0
466

“Danas smo svi do jednog samo stanovnici Bosne i Hercegovine, stojimo Hrvat do Srbina, a Srbin do Bošnjaka i svi smo ovdje jer je ovo srce Bosne i Hercegovine i ovakva slika treba da se vidi u čitavoj državi”, izjavio je historičar Enver Imamović na kraljevskom srednjevjekovnom gradu Bobovcu kod Kaknja, gdje je, u organizaciji nekoliko nevladinih organizacija, obilježen 25. novembar, Dan državnosti BiH, saopćili su organizatori.

“BiH je imala puno gradova, a Bobovac je bio njena prijestonica”, dodao je on.

Predstavnica “Mreže mladih” Nedžma Hrvat kazala je da je zadovoljstvo na platou Bobovca vidjeti mlade, koji su “garant da će BiH opstati”.

“Mi mladi ćemo znati čuvati, graditi i stvarati uvjete za bolji život svih njenih naroda. Ostajte ovdje i borite se da BiH bude mjesto ugodnog života, to je naš dug prema domovini”, rekla je ona.

Fra Mirko Majdandžić kazao je da je danas došao da obilježi “rođendan svoje domovine”.

“Ovo je centar bosanske državnosti i to treba tako sačuvati. Fratri su uvijek dolazili ovdje na molitvene susrete, ali ovaj dan treba osloboditi od svih vjerskih obilježja. Danas ne treba biti ni ‘Oče naš’, ni ilahija, ni kasida, već samo program za građane BiH. Ja sam ovdje da proslavim rođendan svoje države i svi bi trebali doći ovdje i proslaviti današnji dan”, rekao je on.

Skup je uveličao i Počasni vod Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a druženje više stotina prisutnih nastavljeno je na platou Luke uz grah i čaj.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here