Blizanci velike pande iz Beča se vraćaju u Kinu

0
558

Predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen u subotu je posjetio blizance velike pande u zoološkom vrtu u Beču, pred njihov povratak u kinesku provinciju Sichuan, planiran za nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

Fu Feng i Fu Ban, rođeni su u Austriji u augustu 2016. a putovat će avionom od Beča preko Frankfurta do Chengdua, glavnog grada provincije Sichuan. Iz zoološkog vrta je saopćeno kako su pande prošle trening pred putovanje, koji je trajao nekoliko sedmica.

”Došlo je vrijeme da se oprostimo od blizanaca. Čini mi se kao da je bilo jučer kad su se ovo dvoje igrali s majkom Yang Yang. Pružili su nam mnogo divnih uspomena”, kazao je Dagmar Schratter, direktor zoološkog vrta u Beču.

Blizanci su s majkom živjeli duže od dvije godine, a došli su u uzrast kada se odvajaju od roditelja i traže vlastiti teritorij.

Yang Yang mnogi smatraju super majkom, a na svijet je donijela pet mladunaca. Također, dolazak na svijet blizanaca bio je svojevrsna senzacija, s obzirom da je majka panda prvi put u zatočeništvu podigla blizance bez pomoći čovjeka. Otac blizanaca Long Hui razbolio se i uginuo u decembru 2016.

Fu Long, Fu Hu i Fu Bao, tri mužjaka mladunca Yang Yang, također su vraćeni u Kinu kada su navršili dvije godine.

Stručnjak iz zoološkog vrta će činiti društvo blizancima na putu do Kine, ali i pomoći im u prilagođavanju novoj sredini.

Prema ugovoru s Kinom, mladunci pande trebaju biti vraćeni u Kinu kada navrše dvije godine.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here