Bivši direktor Službe za zapošljavanje TK osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine

3
463

Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za bivšeg direktora Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Šemsu Berbića (62) iz Tuzle i izrekao mu uvjetnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od jedne godine sa rokom provjere od dvije godine, odnosno koja se neće izvršiti ukoliko optuženi ne počini novo krivično djelo u roku od dvije godine od dana pravosnažnosti presude.

Također, u presudi je navedeno da se Berbiću izriče mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovodioca u organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u periodu od 5 godina od dana pravosnažnosti odluke.

Podsjećamo, Berbić se optužnicom Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.

U optužnici je navedeno da je Berbić, dok je obavljao funkciju direktora u Službi, u periodu od 2006. do 2013. godine, postupao suprotno odredbama Zakona o budžetima u FBiH, odredbama Računovodstvenih politika za federalne budžetske korisnike i trezor i uputstvima federalnog ministra finansija o izvršenju budžeta. Tako je propustio ili nije naložio zaposlenim u Službi da poduzmu sve potrebne pravne radnje u cilju naplate spornih potraživanja koje je Služba imala u odnosu na svoje korisnike te u većem broju slučajeva nije izvršen povrat sredstava Službi od korisnika usluga koji su stekli pravo i stupili u penziju i osoba koje su stupile u radni odnos a i dalje su koristili novčane naknade za nezaposlene.

Radi nesavjesnog postupanja u službi nastupila je zastara takvih potraživanja i time prouzrokovana šteta za vanbudžetski fond Službe u iznosu od oko 111.000 KM.

Download PDF

3 Komentari

  1. Welcome to Apsurdustan!
    111.000 KM. = zastara + uvjet !!!!!?
    Šemso, mislim da si i stek’o uslove. Idi u zasluženu penziju i uživaj.
    Klasičan primjer kako država, kako pravosuđe, mogu biti nekome majka, a nekome maćeha.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here