Bijedić: Želimo da se SDP TK-a pita onoliko koliko glasova donosi

2
406

Enver Bijedić, predsjednik SDP-a Tuzlanskog kantona, prije početka današnjeg kongresa ove stranke, kazao je kako je na njega došao sa stavovima kantonalnog odbora SDP TK-a koji su jednoglasni što se tiče statutarnih izmjena koje su najavljene ranije.

– Mi smo protiv određenih izmjena koje su tu predviđene, kao što su ukidanje demokratskog prava jedan član jedan glas, onda toga da se uvodi verbalni delikt, to jeste da se za ljudi kažnjavaju ako imaju drugačije mišljenje, te umanjenje ovlasti kantonalnih organizacija. Jedna od stvari protiv kojih smo bili je i da se na funkciju zamjenika SDP-a, koja je trebala da se uvede, a da li će to biti vidjećemo jer sam čuo da se odustalo od toga, ne stavi neko iz istog konstitutivnog naroda kao i predsjednik jer time se šalje pogrešna poruka našim simpatizerima, glasačima i u RS-u i u zapadnoj Hercegovini, da postoji jednonacionalna partija. To su one osnovne stvari na koje mi kao kantonalni odbor imamo primjedbe, a imamo i prijedlog izmjena statuta, a to je da se u budućnosti koaliranje vrši po različitim nivoima, da različiti nivoi odobravaju različite koalicije. To znači da, recimo, koaliranje na državnom i entitetskom nivou odobrava glavni odbor SDP-a, koalicije za kantonalne vlade da odobrava kantonalni odbor, a koalicije u opštinskim ili gradskim vijećima da odobrava gradski odbor, zato što su to normalne stvari koje su i praktične jer nisu isti politički partneri u Bihaću, Bugojnu i Tuzli, kazao je Bijedić.

Odluke današnjeg kongresa, dodao je, svakako će razmotriti na kantonalnom odboru.

– Kao što smo došli ovdje sa mišljenjem odbora tako ćemo i ove odluke ponovo vratiti na odbor i razmotriti da li smo mi ovdje zastupljeni, da li se pitamo onoliko koliko donosimo glasova. Kantonalni odbor SDP TK-a donosi 37 posto glasova cijelog SDP-a i mi bismo željeli da se barem toliko i pitamo, poručio je Bijedić.

Download PDF

2 Komentari

    • Pa nego šta da se pita: eto Jurak (direktor SIKa) sina zaposlio u Cetralno grijanje, a sestra direktora Centralnog grijanja Arnautovića svoga zaposlila u SIK. Ti meni, ja tebi i to je ta strategija SDP-a koji se jedino i pita u Tuzli. I sve uz blagoslov gradskog cara Jase

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here