Bijedić: Ne trebaju nam nove podjele u SDP-u!

5
1726

Ovih smo dana svjedoci velikih turbulencija na be-ha ljevici koje su izazvali bivši čelnici SDP-a, Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Miro Lazović i drugi vlasnici „naknadne pameti“. Čak je i „crveni narcis“, Zlatko Lagumdžija, priznao da je griješio, jer je naknadno saznao da je politika svih politika – kadrovska politika. U tom kontekstu je, kao vlastite greške, spomenuo Magazinovića, Mašića, Čengića i druge junoše čija su prva radna mjesta bile poslaničke ili partijske funkcije. Riječ je o Pokretu socijalne pravde i demokratije kao navodno ujedinjenoj ljevici. Pokret je bučno najavljivan, a još bučnije je doživio slom. Jer, SDP BiH je , kao zamišljeni stožer Pokreta, prijedlog “pokretaša” dočekao, ne na nož, već na sablju!

Enver Bijedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP Tuzla, najbrojnije i najjače kantonalne organizacije, tim povodom iznio je svoje mišljenje.

-To sa Pokretom se desilo po onoj narodnoj: “Ražanj spreman, a zec u šumi!“. Kao najjača stranka ljevice, SDP se ne može stavljati u neke grupacije, a da ga se i ne pita. Ponovio bih ono što je rekao i naš predsjednik Nermin Nikšić – takav pokret je protivan interesima SDP – kaže Bijedić.

-U krugovima bliskim čelnicima SDP se priča o propalom prijedlogu za izmjene Statuta SDP-a. O čemu je suština?

-Na zadnjem sastanku Predsjedništva SDP Nikšić je predstavio Prijedlog izmjena Statuta koji je radio Jasmin Imamović. On predviđa da se uvede funkcija zamjenika predsjednika partije koji bi imao sva ovlaštenja koje ima predsjednik. Mi smo to prihvatili, ali pod uslovom da zamjenik ne smije biti iz istog konstutivnog naroda kao i predsjednik. Pa, zaboga, mi smo multinacionalna stranka i bilo bi suludo ne poštivati to i kad je u pitanju kadrovska politika. Najveći dio članova Predsjedništva je tražio da se o tome izjasnimo glasanjem, ali je to Nikšić odbio, pa će se otome odlučivati na Glavnom odboru stranke. Nadam se da će se ispoštovati princip nacionalne ravnopravnosti. Ne mogu ni da zamislim da bi Glavni odbor mogao donijeti drugačiju odluku.  Neke veće diskusije bi dovele do još jedne podjele unutar SDP-a, pored onih koje imamo i u vezi Pokreta, koalicija itd. Ne trebaju nam nove podjele.

– Pa zar da takav pridlog izmjena Statuta dođe od Imamovića kome su puna usta multi-kulti?!

-I mene je to iznenadilo. Sumnjam da su po srijedi neki drugi interesi. Na to me navodi to što je Imamović, čuvši da sam se zalagao za princip da predsjednik i zamjenik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, jednom članu Predsjedništva rekao da mene više mrzi nego li Karadžića i Mladića! – tvrdi Bijedić.

– Poznato je da je Imamović veoma sujetna osoba. Da li se to odražava i na odnose unutar SDP?

-Naravno! Poznato je da su unutarpartijski izbori u toku. Vode se unutarstranačka lobiranja, što je logično. Međutim, nelogično je da Gradski odbor SDP Tuzla, ne podržava kandidaturu za predsjednika SDP BiH kandidata kojeg podržavaju KO SDP TK i sve općinske oganizacije. Dakle, on se bori protiv članova i simpatizera SDP koji su osojili 37 posto ukupnog broja glasova na opštim izborima. Mi smo jedina kantonalna organizacija SDP koja je pobijedila na izborima – zaključio je Bijedić.  (E.Avdić)

Download PDF

5 Komentari

  1. Ako si iole simpatizer SDP-a, i uz to koliko-toliko želiš biti realan, naći ćeš se u velikoj dvojbi. Pitanje je svih pitanja: Ko je, od ova dva visokopozicionirana kadra (Imamović – Bijedić), “manje zlo” !?
    Može čovjek razbijati glavu u nedogled, ali pobjednika nema. Rezultat je neriješen. Tu pobjednika nema.

  2. A jos nesto da ne zaboravim ako to pravio te izmjene nije radio zbog sdp vec zbog sebe izbacen iz predsjednistva a envera mrzi sto je iznad njega u stranci isto ko sto mrzi mišu sto mu je kresno svalerku. nikog majmun ne voli osim sebe samog

  3. Envere i Jasmine, danas je 15.maj a ljudi još ne useliše u istu!?
    Tužioci, ima li vas igdje, zimski san je prošao…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here