Video/BIHAMK: Četiri dječije autosjedalice nisu prošle test

0
780

BIHAMK je i ove godine proveo opsežno testiranje dječijih autosjedalica, u okviru kojeg se nije samo ispitivalo da li sjedalice odgovaraju zakonskim propisima, već su se u obzir uzimali kriteriji poput sigurnosti, jednostavnog korištenja, ergonomije te štetnosti sastava materijala od kojih su izrađene sjedalice. Četiri od četrdeset sjedalica nisu prošle test.

U ovogodišnjem testu obrađena je 41 dječija autosjedalica različitih veličina. Dva modela su ocijenjena sa ”odličan”, 28 modela sa ”vrlo dobar”, a još 4 sa ”dobar”. Četiri proizvoda su zaslužila ocjenu ”nezadovoljavajuće” i postigli loše preporuke.

Modeli sa nezadovoljavajućom ocjenom

Babystyle Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base
Chicco Oasys i-Size Bebecare + Duofix i-Size Base
Giordani Galaxy 12
Maxi-Cosi TobiFix

Preporuka Bosanskohercegovačkog auto- moto kluba vozačima je da prije kupovine autosjedalice za dijete prikupe što više informacija o dostupnosti proizvoda, uvjere se u njihovu kvalitetu i provjere kompaktnost potencijalne dječije sjedalice vozilu u kojem bi se ona nalazila, o čemu svakako ovisi sigurnost djeteta. Danas je ovaj test dječijih autosjedalica prepoznatljiv i značajan prilikom izbora dječije autosjedalice.

Prije kupnje DSS-a (dječija autosjedalica) roditelji bi trebali dobiti informacije o dostupnim proizvodima. Ovogodišnji testovi, kao i oni od prethodnih godina, pružaju upravo takve informacije. Nisu svi DSS jednako jednostavni za rukovanje i postavljanje u bilo koju vrstu automobila, kao što se i lične sklonosti djece i roditelja mogu razlikovati. Da bi se odabrala najbolja i najkompaktnija sjedalica, najbolje je kupovinu obavljati vlastitim vozilom i djetetom, te pritom isprobati dostupne modele prije konačnog odabira i kupovine DSS-a.

Prilikom izbora i postavljanja sjedalice posebnu pažnju treba obratiti na sljedeće:

Prilikom postavljanja DSS u vozila, pojasevi kojim se pričvršćuju za vozilo trebaju biti zategnuti kako bi omogućili stabilnost autosjedalica u vozilu, posebno kad je riječ o starijim automobilima, gdje dugi i nedovoljno zategnuti pojasevi mogu spriječiti stabilno postavljanje DSS.

Kako bi se osiguralo optimalno zadržavanje, odnosno ograničilo pomjeranje DSS, treba paziti da pojasevi budu što ravniji i da ne dopuštaju uvrtanje.

U slučaju postavljanja DSS u vozilo, posebno kad je riječ o nosiljkama za novorođenčad, potrebno je paziti da je dužina sigurnosnog pojasa dovoljna da se iste mogu sigurno pričvrstiti u vozilu.

Kod postavljanja booster sjedalica sa dodatnim naslonima za leđa, može se dogoditi da se sigurnosni pojas ne vrati u prvobitni položaj kad se dijete nagne prema naprijed. Ako je to slučaj, pokušajte pronaći DSS čija je pozicija usmjerenja pojasa preko ramena bolje prilagođena samoj geometriji sigurnosnog pojasa automobila.

Naprimjer, DSS sa osloncem (nosačem) ne pristaje svakom sjedištu vozila, te takvi proizvodi dolaze sa popisom kompatibilnih tipova automobila. Takav popis omogućuje potrošačima da vide koji DSS je kompatabilan za njihov automobil.

Nakon kupovine odabranog DSS-a, upoznajte se sa rukovanjem istog. Ispravna instalacija DSS-a je neophodna za maksimalnu zaštitu djece u slučaju saobraćajne nezgode. Uvjerite se da su pojasevi čvrsto zategnuti i da je DSS u stabilnom položaju. Pojasevi i nasloni se trebaju redovno prilagođavati veličini kako dijete raste.

DSS treba biti dizajniran da ne zadovoljava samo zakonske zahtjeve, nego i najvažnije elemente koji utiču na zaštitu djece u vozilu:

Sigurnost: Kvalitetan DSS štiti dijete čak i prilikom simulacije nezgode u ovome testiranju, gdje ozbiljnost nezgode prelazi zakonske zahtjeve.

Jednostavnost rukovanja: Različite studije su pokazale da korisnici DSS veoma često prave pogreške zbog komplikovanog postavljanja sjedalice u vozilo. Kvalitetan DSS jednostavan je za korištenje, čime se ujedno minimizira rizik pogrešne postavke DSS-a.

Ergonomičnost: Kvalitetan DSS omogućava djeci da sjednu udobno i opušteno, te se u njih lako mogu smjestiti i visoka i nešto krupnija djeca.

Štetne materije: Kvalitetan DSS usklađen je sa postojećim zakonskim odredbama i standardima o štetnim materijama u igračkama i odjeći.

Vozači ne smiju zaboraviti koliko je važno korištenje dječije autosjedalice. Čak i ona najlošija autosjedalica je bolja nego nikakva, jer se njenim korištenjem smanjuje mogućnost nastanka teških povreda prilikom saobraćajne nezgode. Dječija autosjedalica se mora koristiti uvijek i bez izuzetka, pa čak i na najkraćim putovanjima. Statistika je dokazala da se najveći broj saobraćajnih nezgoda upravo dogodi na ulicama u naseljima. Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja jer u trenutku sudara pri brzini od 50 km/h dijete teško 10 kilograma postaje ‘teže’ i do 20 puta i više, i teži oko 200 kilograma. Zato, koristimo dječije autosjedalice i zaštitimo našu dijecu.

Takođe, pored navedenog treba povesti računa i o zaštiti djece od sunca u zagrijanoj kabini, gdje se skreće pažnja roditeljima da ne ostavljaju djecu u vozilu, posebno ne u ljetnim mjesecima, čak ni na kratko, dok se u međuvremenu obavlja kupovina ili nešto slično. U takvim slučajevima može doći i do smrtnih posljedica za bebe i manju djecu zbog njihove osjetljivosti na visoku temperaturu.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here