BiH ne može svojim državljanima zabraniti ulazak u zemlju

0
169

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je danas da je već nekoliko mjeseci u razgovorima o povratku državljana BiH, pripadnika terorističke organizacije ISIS, koje će Turska isporučiti matičnim zemljama, javlja Anadolu Agency (AA).

“U Siriji postoje tri kampa, u kojima se nalaze ti migranti sa oko 270.000 ljudi i rekao sam prihvatićemo one za koje utvrdimo nedvosmisleno da su državljani BiH”, rekao je Mektić i dodao da na to državu obavezuju konvencije i ne može se državljanima zabraniti ulazak u zemlju.

Prema njegovim riječima, pretpostavlja se da u tim kampovima ima oko 260 osoba za koje se može reći da su državljani BiH, od čega 100 muškaraca za koje osnovano pretpostavljaju da su učestvovali u ISIS-u i 160 žena i djece s tim da se jedan broj žena može vezati za učešće u ISIS-u.

Rekao je da je za 10. oktobra bio dogovoren prihvat grupe od devet muškaraca i jednog djeteta, pri čemu su za muškarce raspolagali saznanjima o njihovoj terorističkoj aktivnosti i raspisali međunarodne centralne potjernice. Objasnio je da je u BiH trebalo da stigne i trogodišnje dijete koje je u bombardovanju izgubilo porodicu i samo je ranjeno, a u BiH ima baku i djeda sa majčine strane, ali ta je operacija otkazana.

“Obaviješten sam da se to otkazuje do daljnjeg”, kazao je Mektić.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Turske Ismail Catakli saopćio je jutros da je počela deportacija stranih terorista iz Turske.

Catakli je pojasnio kako je, po naredbi ministra unutrašnjih poslova Suleymana Soylua od prošle sedmice, danas počelo izručenje stranih terorista.

Od jutarnjih sati završeni su pojedini procesi deportacije stranih državljana.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here