BiH i Slovenija potpisale Memorandum o saradnje u oblasti sporta

0
165

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ministar obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije Jernej Pikalo potpisali su u Ljubljani Memorandum o saradnji u oblasti sporta između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije.

Memorandum je potpisan s ciljem razvijanja i unapređenja saradnje u oblasti sporta između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije.

Memorandumom je predviđena saradnja između državnih tijela odgovornih za područje sporta dvije zemlje kroz konkretne aktivnosti i razmjenu iskustava. Predviđena je saradnja sportskih udruženja/saveza dvije države u oblasti različitih sportskih disciplina vrhunskog sporta kroz učešće u zajedničkoj obuci, turnirima i tradicionalnim sportskim manifestacijama, kao i razmjena srodnih sportskih disciplina i osoblja (treneri, menadžeri, agenti, medicinsko ili para-medicinsko osoblje), podsticanje učešća stručnjaka na sportskim seminarima, simpozijima i konferencijama u organizaciji obje strane koji su od zajedničkog interesa, te organizacija bilateralnih sportskih okupljanja s ciljem razmjenu iskustva, kao i konsultacije na rekonstrukciji, popravci i održavanju sportskih objekata.

Obje strane saglasne su u podsticanju i jačanju sportskih odnosa i saradnju s ciljem popularizacije Olimpijskih načela, osobito u području tolerancije, fer pleja, korupcije i integriteta sporta.

Bosna i Hercegovina i Republika Slovenija posebno podržavaju saradnju i zajedničke korake u borbi protiv dopinga u sportu prema WADA Cod i međunarodnim standardima.

Potpisani memorandum odnosi se na pet godina, a trebalo bi da omogući bolju saradnju dvije zemlje u oblasti sporta.

Ministar Adil Osmanović u Republici Sloveniji boravi u okviru posjete delegacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ministarstvu obrazovanja, nauke i sporta Republike Slovenije, navodi se u saopštenju Ministarstva civilnih poslova BiH. (N.N.)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here