Biden: Razmišljamo o diplomatskom bojkotu Igara u Pekingu

To bi moglo značiti da SAD neće slati svoje službene političke predstavnike na Igre, suprotno ustaljenoj praksi

0
178

Sjedinjene Države razmatraju diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u februaru sljedeće godine u Pekingu, javljaju agencije.

Američki predsjednik Joe Biden, na marginama sastanka s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom u Bijeloj kući u Washingtonu, na pitanje novinara odgovorio je da je to “nešto o čemu razmišljamo”, prenosi STA.

Sedamdesetosmogodišnji Biden nije detaljno objasnio diplomatski bojkot, a nadležne službe se o tome kasnije nisu očitovale.

To bi moglo značiti da SAD neće slati svoje službene političke predstavnike na Igre, suprotno ustaljenoj praksi. Takav bojkot ne bi se odnosio na nastupe sportista, iako to nije demantirala Bijela kuća.

Igre u Pekingu su na rasporedu od 4. do 20. februara sljedeće godine. Organizacije za ljudska prava optužuju pekinške vlasti za grubo kršenje prava, posebno ujgurske muslimanske manjine, kao i represiju u Tibetu, Hong Kongu i nekim drugim autonomnim regijama.

Zato se sve više ponavljaju zahtjevi za bojkot igara, koji su se pojavili i prije Ljetnih igara 2008., čiji je domaćin također bio kineski glavni grad.

Između dvije velesile, SAD-a i Kine, već duže vrijeme postoje političke napetosti. Nedavno su Biden i kineski predsjednik Xi Jinping online razgovarali o odnosima dviju zemalja i upozorili na opasnost od sukoba. U to vrijeme bojkot igara još nije bio jedna od tema za SAD.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here