Biden ili Trump: Napeta utrka za sljedećeg predsjednika SAD-a ulazi u četvrti dan

0
181

Amerikanci su na birališta izašli u utorak, a ni nakon srijede i četvrtka, pobjednik se ne zna. Mogli bismo ga doznati sutra, ali ništa nije sigurno, budući da je utrka među kandidatima jako tijesna u ključnim državama.

Bidenu nedostaje samo šest glasova do Bijele kuće. Ako bi osvojio Nevadu u kojoj za sada vodi, to bi bilo to. Isto bi se dogodilo i kada bi osvojio, primjerice Georgiju, u kojoj Trumpova prednost sve više opada.

No, Nevada će prve sljedeće rezultate objaviti tek u petak popodne po našem vremenu, a iz Georgije su poručili kako imaju zakonski rok od 10 dana za brojanje glasova te kako im je prioritet točnost, ne brzina.

Trumpa, koji je još u izbornoj noći proglasio pobjedu, a svaki suprotan ishod nazvao krađom, čeka znatno teži put prema pobjedi. Kako bi nastavio utrku Trump mora osvojiti Georgiju i Arizonu ili Georgiju i Nevadu, nakon što su američki mediji objavili da je Biden pobijedio u Wisconsinu i Michiganu.

Ako mu to pođe za rukom, republikanac za potrebnih 270 elektora izbornog kolegija mora potom pobijediti u Pennsylvaniji u kojoj se Trumpova prednost kontinuirano smanjuje, te u Sjevernoj Karolini.

Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden – 264, Trump – 214 (uključeni su svi elektorski glasovi za koje je AP projicirao pobjedu)

Trenutno stanje u ključnim državama, u kojima još traje prebrojavanje (prema podacima AP-a, ažurirano u ponoć):
  • Pennsylvania – vodi Trump. Donald Trump – 50%, Joe Biden – 48.8%. Prebrojano 93%. Ostalo je još oko 326.000 neprebrojanih glasova. Brojanje bi moglo biti završeno u četvrtak. Država nosi 20 elektorskih glasova.
  • Nevada – vodi Biden. Joe Biden – 49.4%, Donald Trump – 48.5%. Prebrojano 89%. Ne zna se koliko točno glasova još treba pobrojati, a brojanje bi moglo potrajati do kraja tjedna. Biden je u prednosti oko 11.438 glasova. Država nosi 6 elektorskih glasova.
  • Georgia – vodi Trump. Donald Trump – 49.5%, Joe Biden – 49.3%. Prebrojano 99%. Preostalo je još oko 47.000 glasova za prebrojati, od toga 17.000 u Chatham Countyju koji uključuje i grad Savannah. Trump je u prednosti za oko 9500 glasova. Država nosi 16 elektorskih glasova.
  • Sjeverna Karolina – vodi Trump. Donald Trump – 50.1%, Joe Biden – 48.7%. Prebrojano 95%. Trump je u prednosti s oko 75.000 glasova. Konačni rezultati neće biti objavljeni do idućeg tjedna jer država čeka 12. studeni kada je krajnji rok za primanje glasova poslanih poštom. Takvih listića je još 116.000. Država nosi 15 elektorskih glasova. (Index.hr, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here