Biden će sa 17 dekreta ukinuti Trumpove glavne mjere

0
160

Novi američki predsjednik Joseph Biden će već danas, odmah po stupanju na dužnost, donijeti 17 dekreta kojima se ukidaju glavne mjere njegovog prethodnika, prvenstveno vraćanje SAD Pariskom sporazumu o klimatskim promjenama i u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), rekli su savjetnici budućeg predsjednika.

Kako je najavljeno, imunolog Anthony Fauci će u ime SAD govoriti sutra na sastanku SZO.

Da bi se ograničilo širenje virusa koji je već odnio 400.000 života, Biden će sutra potpisati dekret o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zgradama saveznih organa.

Biden će takođe produžiti moratorijum na deložacije i na otplate saveznih studentskih kredita zbog gubitka prihoda usljed pandemije.

Ovaj demokrata, koji je borbu protiv globalnog zagrijavanja istakao kao jedan od prioriteta, danas će uputiti pismo UN kako bi se SAD za mjesec dana vratile Pariskom sporazumu.

Biden će takođe razmotriti niz mjera odlazeće administracije po pitanju ekoloških standarda i opozvati ovlaštenje koje je Donald Trump dao za kontroverzni projekat naftovoda između SAD i Kanade.

Po pitanju migracione politike, Biden će takođe zauzeti suprotno stanovište od Trumpa čiji je mandat obilježila borba protiv ilegalne imigracije.

Biden će tako ukinuti kontroverzni dekret o migraciji kojim je zabranjen ulazak državljana pretežno muslimanskih zemalja. Ta mjera je bila “ukorijenjena u ksenofobiji i vjerskom neprijateljstvu”, izjavio je Jake Sullivan, budući savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost.

Novi predsjednik SAD će takođe obustaviti izgradnju zida na granici sa Meksikom i njegovo finansiranje iz budžeta Pentagona, što je izazivalo žestoke političke i pravosudne borbe u protekle četiri godine.

Biden će paralelno dostaviti Kongresu nacrt zakona o imigraciji. Konkretno, oko 700.000 mladih koji su kako djeca ilegalno ušli u SAD, i drugi imigranti neregulisanog statusa imaće mogućnost da riješe svoj status.

Reforma takođe predviđa dodatna sredstva za jačanje nadzora i granične kontrole, kao i plan pomoći za Salvador, Gvatemalu i Honduras odakle dolazi većina migranata, od četiri milijarde dolara u naredne četiri godine.

Kad je riječ o borbi protiv rasne nejednakosti, Biden će potpisati dekret kojim će naložiti saveznim agencijama da procjene nejednakosti u svojim programima i politikama, rekla je Susan Rice, buduća direktorka Savjeta za unutrašnju politiku.

Ovo su samo prve najavljene mjere, a narednih dana se očekuju dalji dekreti i ukazi novog predsjednika SAD, rekli su Bidenovi savjetnici.(beta,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here