Bh. građani nemaju povjerenja u policiju

0
448

Povjerenje u policiju u Bosni i Hercegovini doživjelo je značajan pad u odnosu na prošlu godinu, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnijenja “Stavovi građana o policiji”, koje je proveo Centar za sigurnosne studije (CSS).

“Najveći procenat ispitanika (61 posto) smatra da policija najmanje djeluje kao servis građana, a najviše kao sredstvo za zaštitu interesa političkih partija (30 posto). Mišljenja su da je jedan od najvećih problema u vezi s policijom preveliki uticaj političara na rad policije”, kazao je na predstavljanju rezultata navedenog istraživanja potpredsjednik Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić.

Najviše povjerenja u policiju imaju Bošnjaci, potom ostali, Srbi i Hrvati.

“Na osnovu regionalne rasprostranjenosti građani Posavskog i Kantona 10 iskazuju najviše nepovjerenje prema policiji (77 posto), zatim Brčko Distrikta (60), Tuzlanskog (57), Srednjobosanskog kantona (55) i istočnog dijela Republike Srpske (51 posto)”, kaže Kržalić.

Dodaje da policiji najviše vjeruju građani Zeničko-dobojskog (61) i Bosanskopodrinjskog kantona (60 posto). Povjerenje su iskazali i građani Zapadnohercegovačkog i Kantona Sarajevo (53), te Hercegovačko-neretvanskog kantona (51 posto).

Bh. građani uvjereni su da je korupcija najviše rasprostranjena u saobraćajnoj i graničnoj policiji, kao i među najbližim saradnicima ministara unutrašnjih poslova. Polovina građana izrazila je mišljenje da se izbor kandidata i zapošljavanje u policiji provodi na nepošten način putem prijateljskih ili rodbinskih veza.

Generalno, građani u BiH nisu spremni prijaviti korupciju nadležnim organima.

Također, u okviru istraživanja ispitano je 12 institucija, prema čemu je utvrđeno da većina građana ne vjeruje institucijama, te njih 70 posto nema povjerenje u državni parlament, 65 posto u tužilaštvo i 64 posto u sudstvo.

S druge strane najviše povjerenja građana uživaju institucije obrazovanja.

“Ovo istraživanje može jačati saradnju između javnog i privatnog sektora, odnosno nevladinog sektora, a sve radi povećanja stepena povjerenja građana prema sigurnosnom sistemu države. Veći stepen povjerenja u institucije sigurnosti jača društvenu koheziju a samim tim doprinosi boljem i jačem sigurnosnom ambijentu”, zaključio je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Mirza Smajić.

Istraživanje, koje je u BiH proveo Centar za sigurnosne studije, urađeno je i u Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji. Upoređujući rezultate projekt- istraživačica Mirela Hodović konstatovala je da najviše povjerenja u policiju imaju građani Kosova i Crne Gore, a najmanje BiH i Makedonije.(f,tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here