Bh. blok traži sjednicu Parlamenta FBiH zbog mostarskog mulja

0
334

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija izjavila je u petak u Mostaru kako je BH blok počeo prikupljati potpise za organizovanje tematske sjednice Federalnog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o ekološkoj katastrofi u Mostaru, odnosno o otrovnom mulju iz pročistača otpadnih voda koji je lagerovan na gradskoj deponiji.

– Federalni parlament gradonačelniku Mostara svake godine daje ovlasti da troši gradski budžet i da upravlja ovim gradom. Samim tim, pozvat ćemo Federalni parlament da pozove gradonačelnika da položi račune kako upravlja, kako se ovakve stvari dešavaju i kako nema adekvatnih reakcija – poručila je Baralija.

Podsjetila je kako na nivou Hercegovačko-neretvanskog kantona postoji Zakon o odlaganju otpada te da se tim zakonom, između ostalog, propisuju i kaznene odredbe za odlaganje otpada koji šteti okolini. Te kazne su, kako je dodala, u iznosu od jedne do deset hiljada maraka.

– To nas navodi da se zapitamo da li život u HNK-u vrijedi jednu konvertibilnu marku ili deset, imajući u vidu koliko će ljudi biti oštećeno i na kolike će živote utjecati taj mulj – kazala je Baralija.

Dodala je kako bi o tom zakonu htjeli raspravljati i na Skupštini HNK-a, utvrditi lanac odgovornosti, te zajedno sa zastupnicima, građanima i nevladinim organizacijama vidjeti na koji način riješiti problem i kako poboljšati postojeći zakon kako se nešto slično ne bi dešavalo u budućnosti.

– Nažalost, Skupština HNK-a već osam mjeseci nakon izbora nije u funkciji jer gospoda iz SDA i HDZ-a BiH razgovaraju ko će biti rukovodstvo i da li će rukovodeći u Skupštini biti Bošnjak ili Hrvat, a mi se u međuvremenu svi, i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi, i ostali, trujemo piralenom i obolijevamo od raka – zaključila je Baralija.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a BiH Arman Zalihić istakao je kako ni sve analize koje su pokazale da se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru nalaze kancerogene materije, od kojih je najotrovniji piralen, nisu spriječile odgovorne u gradskoj upravi da takav mulj odlože na komunalnu deponiju Uborak.

Podcrtao je kako ta deponija nije problem od jučer i da ona, posebno stanovnicima bjelopoljske kotline, stvara probleme dugi niz godina.

– Čak ni se komunalni otpad na toj deponiji ne zbrinjava na odgovarajući način, a da ne govorimo o tome da se na deponiju komunalnog karaktera deponira i medicinski otpad, otpad animalnog porijekla i, evo sada, otpad koji sadrži kancerogene supstance – upozorio je Zalihić.

Problem deponiranja otpada na Uborku, dodao je, nije problem samo stanovnika bjelopoljske kotline nego je puno šireg karaktera.

– Znamo da iz deponije Uborak puštaju otpadne vode u potok Sušica koji dalje teče u akumulacijsko jezero i rijeku Neretvu. Prema tome, zagađeno je sve južno od Mostara pa do Metkovića, i onda naši poljoprivrednici natapaju tom vodom svoje nasade, a voće i povrće iz plodne doline Neretve jedu građani cijele BiH – zaključio je Zalihić.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a BiH zatražio je od predstavnika gradskih vlasti odgovor na pitanja ko je donio odluku o deponiranju kancerogenog mulja na komunalnoj deponiji, ko je donio odluku da se otpadne vode s deponije Uborak puštaju u rijeku Sušici i šta su učinili da otkriju šta je uzrok zagađenja Neretve piralenom i šta su učinili da se spriječi ta ekološka katastrofa.

Pozvao je i sve građane Mostara da se pridruže protestnom skupu građana bjelopoljske kotline koji je zakazan za ponedjeljak ispred deponije Uborak.

Mreža nevladinih organizacija “Naše društvo” ranije je upozorila da se u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru nalaze brojni otrovi koji ugrožavaju zdravlje stanovništva u dolini Neretve. Objavili su i nalaz hemijske analize dehidriranog mulja, koji je izradio Federalni zavod za agropedologiju, u kojem se navodi kako su u tom mulju otkrivene povišene razine hemijskih spojeva: PAH, TPH, PCB, drin, dieldrin, eldrin i HCH.

Zastupnik u Hrvatskom saboru Nikola Grmoja zatražio je u četvrtak hitnu reakciju hrvatske Vlade prema nadležnim tijelima u Federaciji BiH kako bi se poduzele mjere da se zaštiti život i zdravlje stanovnika doline Neretve.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here