Bez dogovora o posebnoj sjednici o slučaju Dragičević

0
384

Na današnjoj sjednici Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske nije utvrđen dnevni red i termin održavanja posebne sjednice na zahtjev 28 poslanika koji su predložili tačku “Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija Srpske u slučaju ubistva Davida Dragičevića”, javlja Anadolu Agency (AA).

Za predloženi dnevni red glasali su predstavnici klubova poslanika SDS-SRS RS i PDP, protiv su bili predstavnici klubova poslanika SNSD i SP, dok su predstavnici klubova DNS-a i SDS-K bili suzdržani. Sjednici Kolegijuma nisu prisustovali predstavnici klubova poslanika NDP i Domovine.

Sazivanje posebne sjednice i ranije je potpisima zatražilo 28 poslanika, a Kolegijum ni 28. avgusta nije utvrdio konačni prijedlog dnevnog reda, zbog čega sjednica nije ni zakazana.

“Neprimjereno, neustavno i nekorektno je zaustaviti održavanje posebne sjednice na zahtjev trećine narodnih poslanika, što se dosad nikad nije desilo. Ne razumijem otkud toliki strah ili potreba predsjednika parlamenta da se dodvorava nekim elitama ili moćnicima, ali ponavljam, parlament treba da radi i kada su izbori”, rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a.

On tvrdi da se mnogo toga promijenilo od prethodne posebne sjednice na ovu temu obzirom da je podignuta optužnica za ubistvo Davida Dragičevića, protiv NN izvršilaca i da su optužena i dvojica pripadnika MUP-a, zbog čega postoje razlozi za održavanje predložene sjednice.

Nebojša Glamočak iz SDS-a tvrdi da se u Narodnoj skupštini nema izražavanja volje građana nego pojedinačne autokratije.

“Poslovnik o radu jasno je predvidio da se na zahtjev trećine poslanika saziva i održava sjednica”, kazao je Glamočak i dodao da su danas prekršeni i poslovnik i volja građana.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here