Bešlagić: Nude nam strah, jer nemaju ponosa i ideja!

9
1197

Bivši gradonačelnik Tuzle, komadant odbrane grada 1992. godine, Selim Bešlagić, uputio je Tuzlankama i Tuzlacima pismo pod naslovom “Političari danas nude samo strah, jer ponosa i ideja nemaju”, koje objavljujemo u cijelosti.

Marinković – Lepić i Beslagić

“Kada smo se prije više od 30 godina okupili u UBSD, političku formaciju poznatiju kao Reformisti, nisam ni sanjao da će nam na pleća u Tuzli pasti odbrana multinacionalne BiH. Pitali su me u tom vremenu, tamo pred prve slobodne izbore: ”Selime, šta ćemo ako izgubimo?”, a ja sam često odgovarao: „Tada ćemo lako, a šta ćemo ako pobijedimo?“

Danas je situacija gora. U to vrijeme smo imali ponos, nadu i želju za promjenom. Umjesto da je građanski bunt ugušen, jer je narod sit, radostan i prezaposlen, današnja politika ga guši vladajući strahom, jer narod ne diže svoj glas zbog straha za egzistenciju sebe i svoje djece.

Danas, 20 i kusur godina od rata, pred svake izbore, a posebno ove sada, plasiraju nam se  priče o tobožnjoj odbrani države, a radi se o populističkoj retorici radi ostanka u udobnim poslaničkim klupama, s punim poslaničkim novčanicima. U javnu upravu, koju su maltene privatizirali, uposlenike su doveli u poziciju da ih je strah reći da žele promjene, jer će izgubiti posao. Strahom su naveli direktore javnih preduzeća da potpisuju naloge raznih stranaka mimo svojih ideoloških uvjerenja.

To se zove diktatura, a zna se kako diktatori završe: usamljeni, poniženi i na smetljištu istorije.

Zato ja kažem, mi imamo ideje, imamo plan i program. Prva stvar koju ćemo napraviti jeste vratiti stručnost, kompetentnost i transparentnost u politiku. Druga stvar koju ćemo napraviti jeste depolitizacija svih ustanova. A treća stvar je smanjiti političke tenzije i pustiti ljude da rade svoj posao mimo politike.

Ja lično, a niti Naša stranka koju zastupam, svoje principe prodali nismo i nećemo nikada. Zapamtite sugrađani, bez obzira da li su vas natjerali da potpišete za neku stranku, kada uđete u prostor za glasanje, niko ne može vidjeti koga ste zaokružili.

Zaokružite one koji vam nude pozitivnu, optimističnu politiku, jer nama valja ovdje živjeti zajedno. Godine ’92. smo odbranili Bosnu i Tuzlu, došlo je vrijeme da je opet branimo, ali danas od domaćih agresora.

Zato idemo zajedno, i tačka. I sve do pobjede. Vaš Selim”.

Download PDF

9 Komentari

  1. Dobro je da u ovoj prici nema ove seljacine imamovica svalerku mu pogledaj a kamoli sta drugo s njom odmah si mu neprijatelj.a nije vala ni cemu taman za njega.glas za selima a majmune u kavez

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here