Bego Gutić Vladu TK-a optužio za političku korupciju

0
432

Unutarstranački sukobi u Skupštini TK-a ne jenjavaju. Doskorašnji predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK-a Bego Gutić iznio je teške optužbe na rad Vlade. Kako je naveo, Vlada TK-a je na jednoj od vanrednih sjednica sa pozicije kapitalna ulaganja 800.000 maraka prebacila na poziciju tekućeg ljetnog održavanja regionalnih cesta, čime je počinila političku korupciju. Premijer TK-a Denijal Tulumović kaže da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

“Najviše će hajrovati firma HiH iz Živinica, vlasništvo Abdurahmana Hodžića. To je ono što je sigurno”, tvrdi Gutić.

Kako je naveo, Vlada TK-a je izmjenama i dopunama finansijskog plana Direkcije regionalnih cesta 800.000 maraka s kapitalnih ulaganja prebacila na tekuće ljetno održavanja regionalnih cesta.

“Radi se naime o čišćenju kanala, košenju trave, saniranju udarnih rupa i tako dalje”, ističe Gutić.

Simptomatično je, navodi Gutić, da se svake godine štedjelo na ovoj vrsti ulaganja, a sada se taj iznos povećava za 800.000 maraka: “Ovdje se radi o klasičnom primjeru pogodovanja firmama koje već rade za Direkciju regionalnih cesta na način da je već za tri godine ovaj posao ugovoren”.

Bivši premijer TK-a Jakub Suljkanović, a danas zastupnik opozicione PDA, smatra da je indikativno povećati ova sredstva za navedeni iznos i pita šta se to posebno desilo kada je u pitanju ovaj period unazad dva-tri mjeseca: “Nismo imali nikakvih prirodnih katastrofa i nečega što bi ozbiljnije dovelo u situaciju da se ozbiljnije narušila putna infrastruktura”.

Kantonalni premijer Denijal Tulumović navodi da je u Direkciji regionalnih cesta zaustavljen proces koji nije bio u skladu sa zakonom te da će ova direkcija ubuduće poslovati samo u zakonskim okvirima. Osvrćući se na optužbe Bege Gutića, pozvao je na otvaranje istrage: “Pozivam svoj klub, pozivam stranku iz koje dolazim – ukoliko bude bilo kakvih koruptivnih radnji koje je uradila ova Vlada u prethodnom periodu, da se otvori istraga i da u toj istrazi prvi imenovani bude Denijal Tulumović”.

Je li u pitanju unutarstranačko previranje, nismo uspjeli saznati, ali podsjećanja radi, Bego Gutić je prije nekoliko dana podnio ostavku na mjesto predsjednika Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK-a.

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here